Uutiset

YK:n Syyria-asiantuntijaa huolettaa naapurimaiden tilanne

Tilanne suuret määrät pakolaisia vastaanottaneissa Syyrian naapurimassa on hyvin kireä, sanoo YK:n väestörahaston (Unfpa) Syyria-hätäapukoordinaattori Dan Baker. Hänen mukaansa Libanonissa, Jordaniassa, Turkissa ja Irakissa koetaan, että muu maailma on jättänyt rajanaapurit pakolaisten kanssa oman onnensa nojaan.

Suuri osa kodeistaan paenneista syyrialaisista on edelleen maan rajojen sisäpuolella. Heille pystytään toimittamaan Bakerin mukaan apua vaihtelevalla menestyksellä. Tarvikkeita on voitu jossain määrin viedä myös äärijärjestö Isisin valvomille alueille.

Ulkomaita on Bakerin mukaan sen sijaan yhä vaikeampi taivutella jatkamaan Syyriaan suunnattua apua entiseen malliin. Pakolaismäärät ovat ennen näkemättömiä eikä konfliktiin ole näkyvissä sen paremmin poliittista kuin sotilaallista ratkaisua.

- Avustajamaat ovat olleet hyvin anteliaita, mutta avun tarve on valtava, Helsingissä vieraillut Baker sanoo.

Bakerin mukaan äärijärjestö Isisin nousu mukaan kuvioihin on mutkistanut tilannetta entisestään. Puoli vuotta jatkuneet Isisin vastaiset ilmaiskut ovat kuitenkin olleet melko tarkkaan kohdennettuja, eivätkä ne ole ainakaan merkittävästi pahentaneet tilannetta, Baker arvioi.