Uutiset

Paineet neuvotella Syyrian presidentin kanssa kasvavat

Syyrian presidentti Bashar al-Assad. AFP/ Louai Beshara
Syyrian presidentti Bashar al-Assad. AFP/ Louai Beshara

Ajatus neuvottelemisesta hylkiönä pidetyn Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kanssa näyttää saavan lisää kannatusta länsimaissa.

Keskiviikkona neljä ranskalaista kansanedustajaa kertoi käyneensä tapaamassa al-Assadia Damaskoksessa.

Asiasta kertoneen UMP-puolueen edustajan Jacques Myardin mukaan kyse oli yksityisestä matkasta. Ryhmään kuului parlamentaarikkoja sekä vasemmistosta että oikeistosta.

– Tapasimme Bashar al-Assadin kanssa reilun tunnin ajan. Se meni oikein hyvin, Myard kertoi.

Virallinen Ranska on katkaissut suhteensa Syyrian hallintoon, eikä valtiolla ole Ranskan ulkoministeriön mukaan mitään tekemistä kansanedustajien matkan kanssa.

Paineet jonkinlaisten neuvottelujen aloittamiseen al-Assadin hallinnon kanssa ovat kasvaneet sisällissodan pitkittyessä. Uutistoimisto Reutersin diplomaattilähteiden mukaan useissa EU:n jäsenmaissa on halua tunnustaa se tosiasia, ettei Syyrian hallinto näytä olevan kaatumassa. Tämän vuoksi Damaskoksen vallanpitäjien kanssa olisi syytä avata neuvotteluyhteys.

YK:n Syyria-erityislähettiläs Staffan de Mistura arvioi toissa viikolla, että presidentti al-Assad on osa ratkaisua Syyrian taistelujen lopettamiseksi.

Vuonna 2011 alkaneessa Syyrian sodassa on kuollut jo yli 200 000 ihmistä ja ainakin 10 miljoonaa on joutunut pakenemaan kodeistaan.

TS–STT