Paikalliset

Hassutteleva musiikkiteatteri kertoo soittimien alkuperästä

Tohtori Fiktio Fakta on Marko Laihisen roolihahmo Suurenmoisessa musiikkiseikkailussa.
Tohtori Fiktio Fakta on Marko Laihisen roolihahmo Suurenmoisessa musiikkiseikkailussa.

Didgeridoo, pitkähuilu ja kampiliira. Hassuja nimiä lapsen korvin kuultuna, ja miksipä ei myös aikuisen. Nämä sekä seitsemän muuta erikoista soitinta ovat keskeisessä osassa Maestro Markuksen ja tohtori Fiktio Faktan Suurenmoisessa musiikkiseikkailussa.

Lapsille suunnattu kansanmusiikkia ja klovneriaa yhdistävä teos on nähtävillä kuluvan viikon lauantaina Raision kirjaston Martinsalissa.

Teoksen taustalla ovat Sibelius-Akatemiasta valmistunut Markus Rantanen sekä kirjailija ja nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja Marko Laihinen. Parivaljakon esityksen sanoma on selkeä: musiikki on kiva harrastus, kaikki osaavat laulaa ja kuka tahansa voi oppia soittamaan.

Laihisen mukaan päämääränä on korostaa musiikin elämyksellisyyttä. Esityksessä yhdistetään kansanmusiikkia teatteriin.

– Esitys kertoo lapsille, mistä musiikki on alun perin ehkä syntynyt, miten laulut ovat kehittyneet ja millaisia soittimia ihmiset ovat aikaisemmin käyttäneet. Mukana on esimerkiksi luontoelementtejä; hiljaisuutta ja linnunlaulua sekä pohdintaa siitä, ovatko nämä olleet varhaisten soittimien ja laulun esikuvia. Soittimilla voi tavoitella näitä ääniä, Laihinen kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Esityksessä tohtori Fiktio Fakta on työharjoittelussa oleva hassu hahmo ja Maestro Markus on asiantunteva mestarisoittaja. Luvassa on musiikkia, laulua ja leikkiä, kunnon kohellusta sekä lopuksi satutuokio, Laihinen jatkaa.

Hän korostaa, että vaikka musiikkinäytelmässä on koomiset hahmot, hassuttelua ja runsaasti hölmöä huumoria, taso on lapsia kunnioittavaa.

– Yhdessä kirjoittamamme käsikirjoitus on tarkkaan harkittu. Lapset ovat haastava yleisö. Lasten kiinnostus ja keskittyminen esitykseen herpaantuu helposti, jos se tuntuu heistä tylsältä.

– Esitys on rakennettu vuorovaikutukselliseksi, ja mukana on yllätyksellisiä elementtejä. Esitys on myös kohtuullisen tiivis, joten lapset jaksavat sen seurata, ja toki esitys puhuttelee myös aikuisia, Laihinen hymyilee.

Puoli tuntia kestävä esitys on suunnattu 4–10-vuotiaille lapsille. Sekä Laihisella että Rantasella on aikaisempaa kokemusta lapsille esiintymisestä. Idea Suurenmoisesta Musiikkiseikkailusta syntyi tältä pohjalta muutama vuosi sitten. Markus Rantanen on valmistunut maisteriksi Sibelius-Akatemian kansanmusiikinosastolta, ja hän on muun muassa kiertänyt ympäri Varsinais-Suomen kouluja opettamassa lapsille erilaisista soittimista.Marko Laihinen on kirjoittanut lastennäytelmiä Turun Seikkailupuistolle ja ollut mukana esiintymässä näissä näytelmissä.

Esityksen toteutus ja kiertue on saanut tukea Suomen Kulttuurirahastolta. Esitys tullaan näkemään tulevana kesänä myös Turun Seikkailupuistossa.

Maestro Markuksen ja tohtori Fiktio Faktan Suurenmoinen musiikkiseikkailu la 28.2. klo 11 ja klo 13, Raision kirjasto, Eeronkuja 2, Raisio.

TS