Paikalliset

Aurajokivarren taideteokset tutuiksi

Museolehtori Janna Jokelan mukaan Taidetta, missä -kierros toimii tietynlaisena taidevälipalana esimerkiksi työpäivän päätteeksi kotimatkalla.
Museolehtori Janna Jokelan mukaan Taidetta, missä -kierros toimii tietynlaisena taidevälipalana esimerkiksi työpäivän päätteeksi kotimatkalla.

Tutunnäköinen teos. Onko se aina ollut tuossa? Moni turkulainen ohittaa kaupungin julkisissa tiloissa olevia teoksia päivittäin – kiinnittämättä juurikaan niihin huomiota.

Aboa Vetus & Ars nova -museo ryhtyi herättelemään ihmisiä ja houkuttelee heitä kiinnittämään katseensa arkireiteillä oleviin kohteisiin yhä tarkemmin.

Museon Taidetta, missä -opastuskierros tutustuttaa kuulijat Matti Koivurinnan säätiön taidekokoelmaan kuuluviin teoksiin. Teokset ovat esillä Aboa Vetus & Ars Nova -museon edustalla ja aulatiloissa.

– Museo viettää nyt 20-vuotisjuhlaansa, ja tämäkin opastuskierros on osa juhlavuotemme erikoisohjelmaa. Teokset sijaitsevat julkisissa tiloissa, joten pääsylippua kierrokselle ei tarvita, museolehtori Janna Jokela sanoo.

Jokela on huomannut, että nyky-yhteiskunnan trendinä oleva kiire voi näkyä myös opastetuilla museokierroksilla. Vaikka ihmisiä kiinnostavat tieto ja tarinat taideteosten takana, aina ihmisillä ei vain ole laittaa aikaa tunnin tai puolentoista tunnin kierrokselle. Taidetta, missä -opastuskierros on haluttu rakentaa vaihtoehdoksi. Kierros kestää 20 minuuttia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kierros toimii tietynlaisena taidevälipalana, esimerkiksi työpäivän päätteeksi kotimatkalla. Samalla voimme tehdä kuulijoille tutuksi museon taidekokoelmaa ja yleensäkin kertoa työstämme, Jokela kertoo.

Museon julkisivua koristavat kaksi Matti Koivurinnan säätiön taidekokoelmaan kuuluvaa teosta. Moni Aurajoen vartta kulkeva on voinut huomata museon edustalla olevan, Hanna Vihriälän suunnitteleman teoksen Norsuaukio. Museota kiertävässä muurissa on Jan-Erik Anderssonin teos Fredrika Runeberg ja piste, joka kertoo museoalueen historiasta ja entisistä asukkaista.

– Lisäksi kierrokseen kuuluu kolme museon kahvilassa olevaa teosta sekä yksi museomyymälässä oleva teos. Nämä voivat olla sellaisia, joihin yleisö ei niin helposti osaa kiinnittää huomiota.

Jokela kertoo, että kierroksen yksi päämäärä on herätellä ihmisiä kiinnittämään katseensa arjen yksityiskohtiin ja havainnoimaan arkiympäristöään uudella ja erilaisella tavalla kuin aikaisemmin.

– Jo kierroksella käyneiltä olemme saaneet palautetta, miten kiinnostavaa on ollut kuulla teoksista enemmän, ja saada tietoa siitä, mitä teoksen historiaan kuuluu ja mihin teos liittyy. Tämä on herättänyt ihmisissä myös kiinnostuksen kuulla lisää muistakin teoksista.

Matti Koivurinnan säätiön taidekokoelmaan kuuluu teoksia sekä suomalaisen että länsimaisen taiteen lähihistoriasta. Museon nettisivujen mukaan vanhimmat teokset ovat 1800-luvun loppupuolelta. Pääpaino on kuitenkin vuoden 1950-luvun jälkeisessä ajassa sekä nykytaiteessa.

Museon kokoelmaa täydennetään säännöllisesti. Tällä hetkellä kokoelmassa on yli 600 teosta.

Taidetta, missä -opastuskierros to 26.2. klo 16, Aboa Vetus & Ars Nova museo, Itäinen Rantakatu 4-6. Kierros on maksuton.

TS