Talous

Kreikka antoi odottaa lopullista uudistuslistaansa

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras parlamentissa Ateenassa. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras parlamentissa Ateenassa. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Kreikka antoi maanantaina odottaa uudistuslistaa, jota velkojat edellyttävät maan uudelta hallitukselta tukilainaohjelman jatkamiseksi.

EU-komission tiedottaja sanoi päivällä, että alustavia luonnoksia oli kiertänyt Ateenan ja Brysselin välillä, mutta lopullisen listan valmistumisesta ei ollut tietoa vielä iltakahdeksalta Suomen aikaa. Kreikalla oli puoleenyöhön asti aikaa sen toimittamiseen.

Kreikan velkojat eli euromaat, Euroopan keskuspankki EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat vaatineet listaa sen ehtona, että Kreikan lainaohjelmaa jatketaan neljällä kuukaudella.

Kreikkalaislähteiden mukaan lista keskittyy byrokratian karsimiseen ja veronkierron ehkäisyyn. Jos lainoittajat arvioivat Kreikan esittämät talousuudistukset riittäviksi, uudistusohjelma kuitataan euromaiden valtiovarainministerien puhelinkokouksessa tiistaina. Sen jälkeen lainaohjelman jatkaminen vaatii vielä hyväksynnän joidenkin euromaiden parlamenteissa.

Jos uudistuslistan sisältö ei ole riittävä, edessä on uusi kokous Brysselissä. Listaan kohdistuu kovia odotuksia, sillä velkojien mukaan Kreikan uusi hallitus ei ole onnistunut tarjoamaan riittäviä laskelmia siitä, miten se aikoo rahoittaa säästökuurin löysäämiseen tähtäävät toimet.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jos (uudistukset) vaativat lisämenoja, heidän täytyy säästää muualta tai etsiä tuloja muualta, sanoo Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier.

Syrizan yhtenäisyys rakoilee

Kreikan päähallituspuolue Syrizan yhtenäisyys rakoilee perjantain kokouksen jälkeen. Puolueen radikaali siipi on tyytymätön neuvottelutulokseen, joka pitää Kreikkaa tiukasti velkojien pihdeissä.

Syrizan europarlamentaarikko Manolis Glezos kehottaa puolueen kannattajia vaatimaan selityksiä tavasta, jolla puolueen johto yrittää uusien sanojen avulla huijata äänestäjiä. Syriza puhuu tukiohjelman jatkamisen sijaan lainasopimuksesta ja velkojia edustavan troikan sijaan instituutioista.

– Pyydän anteeksi kreikkalaisilta, että olen ollut mukana tässä illuusiossa, Glezos kirjoitti blogissaan viikonloppuna.

Perjantaina syntynyt ehdollinen sopu lainaohjelman jatkosta on vasta ensiaskel Kreikan velkaneuvotteluissa. Se tarjoaa aikalisän, jonka aikana neuvotellaan seuraavasta tukiohjelmasta.

TS–STT