Uutiset

Oulun palkkamurhaan liittyvä Facebook-viestittely pohdittavana

Oulun palkkamurhan yllytyksestä syytetty ja asianajaja Kari Eriksson Oulun käräjäoikeudessa 10. lokakuuta 2013. Lehtikuva/ Päivi Seeskorpi
Oulun palkkamurhan yllytyksestä syytetty ja asianajaja Kari Eriksson Oulun käräjäoikeudessa 10. lokakuuta 2013. Lehtikuva/ Päivi Seeskorpi

Oulun palkkamurhajuttuun liittyvistä Facebook-viesteistä kiistellään Rovaniemen hovioikeudessa.

Elinkautisen tuomion yllytyksestä murhaan saanut Ramin Mansouri pitää yhä kiinni siitä, ettei hän ole ollut Facebookissa yhteydessä murhasta tuomittuun mieheen.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan viime keväänä, että oululaismiehen murha sovittiin Facebook-keskusteluissa. Mansouri asui murhan tekoaikaan Ruotsissa. Murhasta elinkautiseen tuomittiin Stepan Juhani Erikkilä.

Uhri oli Mansourin ex-puolison uusi miesystävä, joka puukotettiin kuoliaaksi rappukäytävässä Oulun Rajakylässä kaksi vuotta sitten. Oikeuden mukaan Mansouri taivutteli Erikkilän surmaan 35 000 euron palkkiota sekä muita taloudellisia etuja vastaan. Surmaaja ei kuitenkaan koskaan saanut rahoja.

Mansouri vaati hovioikeudessa maanantaina, että syyte yllytyksestä murhaan hylätään. Toissijaisesti hän vaatii, että hänet tuomitaan enintään yllytyksestä tappoon. Hän vaatii elinkautisen muuttamista määräaikaiseksi vankeusrangaistukseksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Erikkilä puolestaan vaatii, että hänet tuomitaan taposta enintään yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen.

Syyttäjä ja surmansa saaneen oululaismiehen omaiset vastustavat vaatimuksia.

Mansourin puolustus katsoo, ettei Mansouri ole yllyttänyt ketään henkirikokseen, vaan korkeintaan pahoinpitelyn tyyppiseen tekoon. Puolustuksen mukaan Erikkilä on toiminut yksinään. Lisäksi Mansourin puolustus katsoo, että syyttäjän Facebook-todistelun luotettavuutta heikentää se, että keskustelut surmaa edeltävän kuukauden ajalta puuttuvat.

Syyttäjän mukaan kaikkia Facebook-viestejä ei saatu oikeusapupyynnöstä huolimatta. Hän kuitenkin katsoo näytön riittävän siihen, että surmaa suunniteltiin Facebook-keskusteluissa lähes neljän kuukauden ajan.

Motiivina oli syyttäjän mukaan se, ettei Mansouri hyväksynyt uhrin ilmaantumista ex-puolison ja lastensa elämään.

Erikkilän puolustuksen mukaan suurin riitakysymys hovioikeudessa on se, onko surma tehty vakaasti harkiten. Puolustuksen mukaan ei ole, sillä uhria ei ollut tarkoitus surmata. Erikkilä ei tuntenut uhria entuudestaan.

Hovioikeus käsittelee juttua koko viikon.

TS–STT