MLL:n edullista lastenhoitajaa ei ehkä saa kotiin ensi vuonna
Mannerheimin lastensuojeluliiton edullista lastenhoitajaa ei välttämättä enää ensi vuonna voi tilata kotiin. Lastenhoitopalvelun jatkuminen Varsinais-Suomessa on nyt kuntien rahoituksen varassa.
MLL ei näillä näkymin saa Raha-automaattiyhdistys RAY:n avustuksia ensi vuodelle lainkaan. Jos moni kunta lopettaa palvelun tukemisen, hoitoapu on vaarassa loppua. MLL toivoo pystyvänsä jatkamaan palvelua.
MLL:n Varsinais-Suomen piirin lastenhoitajaa käytti viime vuonna 800 perhettä. Toimintaa on pyöritetty yli 30 vuotta RAY:n ja kuntien rahoituksella.
RAY on tukenut MLL:n hoitopalvelua valtakunnallisesti noin 640 000 eurolla vuodessa. Varsinais-Suomen piirin osuus tuesta on ollut 50 000 euroa vuodessa.
RAY aikoo lopettaa tuen, koska se saattaa vääristää alan kilpailua. Avustuksia ei myönnettäisi myöskään Väestöliiton lastenhoitopalvelulle pääkaupunkiseudulla.
RAY:n avustustoiminnan osastopäällikkö Mika Pyykkö kertoo, että asiaa tarkastellaan vielä ja päätökset tehdään loppuvuonna.
Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtajan Raija Haataja-Nurmisen mukaan neuvotteluja ensi vuoden rahoituksesta on käyty entiseen tapaan alueen kuntien kanssa. Kunnat tekevät lopulliset ratkaisunsa viimeistään loppuvuonna.
– Kaikki neuvottelut, joita olemme käyneet, on käyty positiivisessa hengessä, Haataja-Nurminen sanoo.
Turku ja Salo suuria rahoittajia
Varsinais-Suomen kunnista suurimmat rahoittajat ovat Turku ja Salo. Palvelua rahoittavat tänä vuonna myös Naantali, Lieto, Raisio, Uusikaupunki, Kaarina, Vehmaa ja Masku.
Hoitajan voivat palkata kaikki lapsiperheet, jotka asuvat toimintaa rahoittavissa kunnissa. Muissa kunnissa MLL:n hoitajaa ei voi tilata kotiin.
Turku tuki MLL:n lapsiperheiden kotiapua viime vuonna vajaalla 65 000 eurolla. Turun kaupunki ei ole päättänyt, tukeeko se palvelua ensi vuonna entiseen tapaan.
Avoimia kysymyksiä ovat vielä, kuinka suurella summalla Turku pystyisi tukemaan lastenhoitoapua ja kilpailutettaisiinko palvelu.
Lasten ja nuorten palveluista vastaava palvelujohtaja Sirpa Kuronen Turun kaupungilta painottaa, että lapsiperheiden kotiapu aiotaan järjestään jollakin tavalla.
– Omin voimin me emme selviä, vaan joka tapauksessa tarvitaan kolmannen sektorin tukea.
MLL toivoo RAY:n vielä pyörtävän alustavan päätöksensä.
Liitto on tehnyt RAY:lle uuden hankehakemuksen, jossa rahoitusta haetaan keskitetylle lastenhoidon välitykselle ja uudenlaiselle vanhempainryhmätoiminnalle.
Välityspalvelun keskittäminen toisi säästöjä, koska henkilökuntaa tarvittaisiin vähemmän.
Suurin työ on Haataja-Nurmisen mukaan kuitenkin hoitajien rekrytoinnissa, koulutuksessa ja ohjauksessa.
Ryhmätoiminnasta toivottaisiin tukea vanhemmuuteen.
– Tarkoitus olisi, että kokeilun jälkeen jokainen vanhempi pääsisi neuvolan kautta ryhmään, joka olisi perhevalmennuksen jatkoa, Haataja-Nurminen kertoo.
Varsinais-Suomessa MLL on jo alkanut tarjota kunnille pienryhmätoimintaa.
Markkinahinta olisi parikymppiä
MLL on järjestänyt lyhytaikaista ja tilapäistä lastenhoitoa yli 30 vuoden ajan.
Haataja-Nurminen on huolissaan kohtuuhintaisen lastenhoidon mahdollisesta loppumisesta. MLL:n hoitajan tuntitaksa on 8,20 euroa, työeläkemaksuineen noin kympin.
– Markkinaehtoinen hinta tälle palvelulle olisi 20–30 euroa tunnilta. Ei niitä markkinoita olisi lapsiperheessä.
RAY:n avustustoiminnan osastopäällikkö Pyykkö korostaa, että MLL:n ja RAY:n sijasta kunnilla pitäisi olla vastuu lapsiperheiden hyvinvoinnista.
– Mikä on kuntien rooli varmistaa, että lapsiperheillä olisi hyvä elämä?
Kuntien maksama ammatillinen perhetyö jatkuu entiseen tapaan eikä riipu RAY:n rahoituksesta.