Uutiset

Törkyviestit menevät piispankin ihon alle

Solvaavat ja loukkaavat vihapostit nimettömiltä lähettäjiltä ovat tuttuja Helsingin piispalle Irja Askolalle. Pitkän uran kirkossa tehnyt Askola on työssään tottunut kaikenlaisiin kohtaamisiin, muttei silti pysty täysin sivuuttamaan saamiaan asiattomia viestejä.

- Ilman muuta osa niistä menee ihon alle. Kyllä ne satuttavat, ja joskus myös ahdistavat minua. Mietin usein, miksi ihmiset ovat niin kohtuuttoman vihaisia ja mitä vihan takana on.

Askola arvioi saaneensa vihapostia lähinnä kolmesta syystä. Ensimmäinen peruste on se, että hän on nainen.

- Mutta vain pieni ryhmä Suomessa on sitä mieltä, että nainen ei voi olla hengellinen johtaja. Osa tästä ryhmästä ilmaisee mielipiteensä korrektisti, ja heidän kanssaan olen keskustellut kasvokkainkin. Ihmisillä on oikeus vakaumukseensa.

Toinen syy vihapostille on Askolan toiminta seksuaalivähemmistöjen puolesta. Hän esimerkiksi kannattaa Suomen ainoana piispana avoimesti tasa-arvoista avioliittolakia. Kolmas syy törkypalautteeseen on se, että Askola on edistänyt evankelisluterilaisen kirkon vuoropuhelua Suomessa asuvien muslimien kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirkon työntekijöiden saama kärkevä palaute on ollut tapetilla viime päivinä, koska vantaalainen Tikkurilan seurakunta sekä Vantaan seurakuntien yhteisen seurakuntatyön perheneuvonta osallistuvat viikonlopun Sexhibition-messuille Helsingissä. Tikkurilan kirkkoherran Janne Silvastin tiedossa ei ole, että tempaus olisi poikinut seurakuntaan varsinaista vihapostia, vaikka muutamia kiukkuisia purkauksia onkin saapunut.

Piispa Askola uskoo, että vihapuheeseen voi ja pitää vaikuttaa esimerkiksi vuoropuhelua lisäämällä.

- Myös kirkossa on erittäin tärkeää, että voimme olla asioista eri mieltä. Vihapuhe pitää erottaa voimakkaista mielenilmauksista, sillä piispan on toisinaan hyvä makustella vahvaakin kritiikkiä. Siinä voidaan sanoa jotakin sellaista, jota ei lähtökohtaisesti pidä torjua.