Uutiset

Ministeriö selvittää Tullin toimintakulttuurin

Valtiovarainministeriö asettaa selvitysryhmän tutkimaan Tullin toimintakulttuuria ja johtamista. Ministeriön mukaan pääjohtaja Antti Hartikainen on mahdollisesti pyrkinyt vaikuttamaan vaimonsa rekrytointiin. Hartikainen kiistää painostuksen.

Ministeriö kertoo selvittäneensä Hartikaisen vaimon palkkausta. Samalla kävi ilmi, että Tullissa on ongelmia johtamisessa, rekrytointikäytännöissä, työilmapiirissä ja henkilöstön työhyvinvoinnissa.

Selvitysryhmän on tarkoitus kuulla Tullin nykyistä johtoa, pääjohtaja Hartikaista ja henkilöstöä. Ryhmää johtaa valtion virkamieseettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Teuvo Metsäpelto.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on saanut tähän mennessä tehdyn selvityksen.

- Pidän tärkeänä, että valtiovarainministeriö asettaa ulkopuolisen tahon selvittämään Tullin tilannetta. On hyvä, että selvitysryhmä kuulee kaikkia osapuolia tasapuolisesti. Nyt on tarpeen rauhoittaa tilanne ja antaa selvitysryhmälle työrauha, ministeri Räsänen sanoo.

Hartikainen sanoo, ettei ole painostanut Tullissa vaimonsa palkkaamiseen. Hartikainen pitää hyvänä sitä, että tapahtuneesta tehdään perusteellinen selvitys.

Hartikaisen mukaan kerrotuissa asioissa on siemen totuutta, mutta paljon virheellistä ja tarkoitushakuista tietoa.

Ilta-Sanomat kertoi tällä viikolla jupakasta, joka alkoi kun Hartikaisen vaimo palkattiin Tulliin pian miehensä nimityksen jälkeen.