Bloggaaja: Ruokalaskussa säästää ostamalla kaupan omia merkkejä
Suomen talouskehitys on jatkunut negatiivisena jo vuodesta 2008 alkaen. Monissa talouksissa on mietitty erilaisia säästötoimia, joilla omat menot saisi pysymään tulojen tasolla.
Säästämisestä kirjoittanut bloggaaja Markus Ossi sanoo, että pitkään jatkuneet negatiiviset talousuutiset ruokkivat säästöintoa. Hänen mukaansa säästämisestä on tullut jo yleinen trendi Suomessa.
– Isoissa ostoksissa viivytellään. Esimerkiksi ihan hirveän moni ei tällä hetkellä harkitse uuden auton ostamista. Ja pienemmissäkin ostoksissa ollaan tarkempia.
Ossi on pitkään neuvonut kuluttajia olemaan tarkkana ostoksissaan. Hänen mukaansa esimerkiksi ruokakaupassa menoja voi helposti karsia muutamilla yksinkertaisilla nyrkkisäännöillä.
– Ruokakauppaan ei kannata mennä nälkäisenä ja ostokset kannattaa suunnitella etukäteen. Kannattaa miettiä, onko ostamassa brändiä vai ruokaa. On moneen kertaan tutkittu, että ruokakaupan menoista voi ottaa 30 prosenttia pois, kun ostaa kaupan omia merkkejä eikä brändimerkkejä.
Esimerkiksi S-Ryhmä lupasi viime vuonna mainonnassaan, että sen Rainbow-tuotteiden hinnat ovat 20–40 prosenttia halvemmat kuin vastaavilla kilpailevilla tuotteilla. Myös X-tra-tuotteiden kohdalla S-Ryhmä ilmoitti, että se pyrkii myymään niitä noin 30–40 prosenttia halvemmalla kuin vastaavia brändituotteita.
– Ruoka on ihan hirveän iso osuus pakollisista menoista, Ossi sanoo.
Ossin mukaan säästöjä kannattaa hakea myös maksutavoilla. Esimerkiksi taulutelevisiota tai muuta elektroniikkaa ei kannata ostaa luotolla vaan säästää ja ostaa sitten, kun pankkitilillä on tarpeeksi rahaa.
– Toinen selvä asia, mitä nuoret eivät aina tunnu tajuavan, on luottokorttimaksut. Jos et maksa kerralla koko luottokorttilaskua, olet avannut luoton ja siitä alkaa mennä korkoa.
Ossi myös vinkkaa, että kannattaa käydä läpi pankkitilin parin kuukauden menot ja katsoa, voisiko sieltä katkaista vähemmän välttämättömiä menoja.
– Jos haluaa rahaa säästöön, niin esimerkiksi maksutv-tilaus on oikein tyyppiesimerkki mukavuusjutusta, jota ei voi pitää välttämättömänä.
Myös vakuutukset ja matkapuhelinliittymät kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti.
– Kannattaa aina välillä pohtia, onko autossa ylisuuri vakuutusturva, olisiko varaa nostaa omavastuuta ylöspäin ja jos on vanhentunut auto, miettiä, täytyykö siinä olla täyskaskoa.
Ossi myös ohjeistaa säästämään tuloistaan, jos se on mahdollista.
– Isossa maailmassa sanotaan hienosti, että ensin pitää maksaa itselleen – siis laittaa palkastaan säästöön – ja sitten maksaa välttämättömät menot. Loput voi laittaa ei-välttämättömiin menoihin, jos rahaa jää.
Säästämisen asiantuntijan mukaan puskurirahastoa pitäisi olla säästössä 3–6 kuukauden nettotuloja vastaava summa.
– Vararahastolla luot tilanteen, jossa ihan pienet asiat eivät keikauta taloutta. Kaikille tällainen säästäminen ei tietysti ole mahdollista.
Tänään vietetään vuosittaista maailman säästäväisyyspäivää.
LM–JUHA VAINIO