Uutiset

Mielenosoitukset tuskin horjuttavat Viktor Orbanin hallintoa

Unkarissa on osoitettu mieltä. AFP\Attila Kisbenedek
Unkarissa on osoitettu mieltä. AFP\Attila Kisbenedek

Unkarin pääministerin Viktor Orbanin vastustajat ovat jälleen lähteneet gulassin äärestä kaduille.

Orbanin hallinnon taannoinen esitys internetverosta sai heti sadattuhannet ihmiset protestoimaan netissä, ja sunnuntaina tuhansittain ihmisiä lähti kaduille osoittamaan mieltään.

Opposition mukaan kyseessä on jälleen yksi tapa rokottaa hallinnon vastustajia, joille netti on ollut pääasiallinen viestintäväline. Hallitus sanoo, että verolla tilkitään hallituksen budjetin aukkoja, ei muuta.

Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan dosentin Heino Nyyssönen mukaan hallitus toki tarvitsee rahaa, mutta pelkästään siitä tuskin on kyse.

– Orban on puhunut veroalennuksista aika paljon, ja nimenomaan asumiskulujen alentamisesta. Jostainhan nämä on katettava. Mutta koska Unkari on yksi niistä neljästä Euroopan maasta, joissa ei kansainvälisten standardien mukaan ole vapaa media, niin totta kai voi tulkita, että juuri rajoittamisesta on kyse, Nyyssönen pohtii.

Nyyssösen mukaan on hyvin mahdollista, ettei protestien huippua ole edes vielä nähty.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Juttu voi eskaloitua. Opposition kannalta tämä tilanne on niin herkullinen, että se ei halua jättää sitä käyttämättä. Oppositioryhmittymät ovat pitkään olleet aika hampaattomia. Tällainen tapaus antoi heille vihdoin jääkiekkotermein kuvattuna syötön suoraan lapaan, Nyyssönen muotoilee.

Viikonlopun mielenosoituksissa Budapestissa protestoijat kantoivat kylttejä, joissa toivottiin maahan nopeasti uusia vaaleja. Orban on kuitenkin voittanut kolmet edelliset vaalit, eikä mikään takaa, ettei voittaisi neljänsiäkin, jos sellaiset jostain syystä ennen aikojaan pidettäisiin.

– Unkari on yksi niistä harvoista maista, jonka asema ei EU:hun liittymisestä olennaisesti parantunut. Orbania lähellä olevat piirit toistavat jatkuvasti, että Unkaria on potkittu päähän koko 1900-luku. Jos lukee paikallisia lehtiä, niin niistä henkii sellainen perusajatus, että maata vastaan on aina hyökätty: ensin länsivallat, sitten Neuvostoliitto ja viimeisimpänä EU. Hallinnon kannattajien mukaan heillä on nyt vihdoinkin sellainen johtaja, joka uskaltaa haistattaa pitkät Euroopan unionille, Nyyssönen toteaa.

– Tällä haava näyttää siltä, ettei Orbanille ole varteenotettavaa haastajaa, joten saamme varmaan nauttia hänen hallinnostaan vielä pitkään, tutkija jatkaa.

TS–STT