Emeritaprofessori arvostelee vanhusten kotipalvelujen valvontaa
Kotiin annettavien vanhusten hoiva-alan palveluiden valvonta on riittämätöntä, arvostelee emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä.
Hänen mukaansa vanhuksen myrkytysepäily Salossa on osoitus tästä. Kivelä katsoo, että valvontaviranomaisten olisi mietittävä nyt rajusti, miten vastaavat tapaukset saadaan estettyä.
– En todellakaan ihmettelisi, että näitä (Salon kaltaisia) tapauksia olisi enemmänkin. Olen vain odottanut, milloin tällainen pulpahtaa esille, hän sanoo.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi hoivayritys Kattariinaa pyörittäneen työntekijäpariskunnan torstaina. Sairaanhoitajamies vangittiin epäiltynä 84-vuotiaan naisen murhasta. Nainen vangittiin todennäköisin syin epäiltynä törkeästä kavalluksesta.
Yksityisten palveluntuottajien valvonta painottuu omavalvontaan. Kunnilla on ensisijainen vastuu valvoa alueellaan toimivia yrityksiä, mutta laki ei määrää esimerkiksi valvontakäyntien tiheyttä.
Valvojana toimii myös aluehallintovirasto.
– Jos saamme kanteluita tai ilmoituksia epäkohdista, selvitämme asiaa. Aluehallintovirastolla ei ole valvontaoikeutta yksityiskodeissa, kertoo sosiaalihuollon ylitarkastaja Pirjo Mäkeläinen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.
Hänen mukaansa viranomaisen valvonnalle on selvä tarve yritysten omavalvonnan lisäksi.
Vanhuksille kotipalveluja tarjoavien yksityisten palveluntuottajien mahdollista rikosrekisteriä ei ole lain mukaan mahdollista katsoa. Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalon mukaan toimintaa rekisteröitäessä palvelujen tuottajan on toimitettava vastuuhenkilön tutkintotodistus ja työtodistukset.
– Kaikki yksityisesti tarjottavat sosiaalihuollon palvelut eivät vaadi lupaa. Kotipalvelun tarjoaminen on ilmoituksenvaraista toimintaa, joka rekisteröidään avissa tai Valvirassa.
Yksityiseen terveydenhuoltoon kuten kotisairaanhoitoon tarvitaan aina toimilupa.
TS–STT