Uutiset

Ukrainan pääpuolueet heti riidoissa

Kaikkia Ukrainan parlamenttivaalien ääniä ei edes ehditty laskea ennen kuin maan pääpuolueet ajautuivat riitoihin hallituksen muodostamisesta.

Kun lähes kaikki äänet oli keskiviikkona alkuillasta laskettu, pääministeri Arseni Jatsenjukin johtama Kansanrintama näytti voittavan valtakunnallisessa vaalissa presidentti Petro Poroshenkon blokin hiuksenhienosti. Poroshenkon blokki oli kuitenkin saamassa enemmän parlamentaarikkoja, sillä sen ehdokkaita oli menossa enemmän läpi alueellisissa henkilövaaleissa, joilla valitaan puolet parlamentista.

Tällä perusteella kumpikin pääpuolue katsoi olevansa oikeutettu hallitusneuvottelijaksi.

– Käsittääkseni Ukrainan perustuslakikaan ei ota selkeästi kantaa, kummalle hallituksen muodostaminen kuuluisi, kertoo ohjelmajohtaja Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista STT:lle.

Ääntenlaskun ollessa vielä hieman kesken eniten alueellisista henkilövaaleista olivat hyötymässä Poroshenkon blokki ja vallasta syöstyn presidentin Viktor Janukovitshin Alueiden puolueen perillinen Oppositioblokki.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Koko kuva selviää kuitenkin vasta sitten, kun itsenäiset ehdokkaat päättävät, mihin ryhmään liittyvät.

Oppositioblokki oli saamassa parlamenttiin valtakunnallisissa vaaleissa kolmisenkymmentä paikkaa. Aluepaikkojen ja itsenäisten ehdokkaidenkaan kanssa sen parlamentaarikkojen määrä ei kasva merkittävän suureksi.

Moshesin mukaan hallituksen toimintakyky riippuu lopulta siitä, löytävätkö pääpuolueet yhteisen sävelen. Eurooppa-myönteisten puolueiden paikkamäärä riittäisi vahvaan hallitukseen, mutta sisäiset riidat saattavat ajaa Poroshenko hakemaan tukea muilta puolueilta. Tällöin oligarkkien ja oppositiovoimien valta kasvaisi niiden vaalimenestystä suuremmaksi.

Tämä ei olisi mitään uutta Ukrainan politiikassa.

– Ei ole syytä euforiaan. On helppo sanoa, että parlamentti on Eurooppa- ja muutosmyönteinen, mutta todellisuus voi olla toinen.

TS–STT