Uutiset

Yahoo News: FBI selvitti Snowdenin jatkajan henkilöllisyyden

NSA:n väärinkäytökset paljastanut Edward Snowden on saanut Venäjältä kolmen vuoden oleskeluluvan. AFP
NSA:n väärinkäytökset paljastanut Edward Snowden on saanut Venäjältä kolmen vuoden oleskeluluvan. AFP

Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi on Yahoo Newsin mukaan tunnistanut ihmisen, jota se epäilee Edward Snowdenin tietovuotojen jatkajaksi.

Yahoo Newsin lähteiden mukaan epäilty vuotaja työskentelee USA:n hallinnon alihankkijana toimivan yrityksen palveluksessa.

Hänen epäillään antaneen arkaluonteista tietoa journalistille, joka on tehnyt läheistä yhteistyötä Snowdenin kanssa. Vuodetuksi epäilty aineisto liittyi Yhdysvaltojen terroristiepäiltyjen tarkkailulistaan.

Yahoon Newsin mukaan poliisi on tehnyt epäillyn vuotajan kotiin etsinnän, ja asiassa on aloitettu esitutkinta.

USA on etsinyt niin sanottua Snowden kakkosta siitä asti, kun tarkkailulistaan liittyvät paljastukset julkaistiin kesällä Intercept-uutissivustolla. Interceptin on perustanut toimittaja Glenn Greenwald, joka on julkaissut myös Snowden-paljastuksia. Salaiseen tarkkailulistaan liittyvä dokumentti on kuitenkin viime vuoden elokuulta eli ajalta, jolloin Snowden oli jo lähtenyt Yhdysvalloista.

Snowden lensi Hongkongiin ja sieltä Moskovaan viime vuonna sen jälkeen, kun hän vuosi Yhdysvaltain turvallisuuspalvelun NSA:n salaisia asiakirjoja julkisuuteen.

Yhdysvallat syyttää Snowdenia muun muassa vakoilusta. Venäjä on myöntänyt hänelle kolmen vuoden oleskeluluvan.

TS–STT