Asiantuntija: Osa suomalaisista hyötyy eurokriisistä
Suomi on historiallisessa tilanteessa, kun negatiivinen talouskehitys on jatkunut jo kuusi vuotta. Koskaan aiemmin viimeisen 150 vuoden aikana Suomen talous ei ole kyykännyt yhtäjaksoisesti niin pitkään.
Aiemmat yhtäjaksoiset taantumajaksot ovat kestäneet pisimmillään kolme vuotta.
Ilmarisen talousjohtaja Jaakko Kiander kuitenkin sanoo, suuri osa suomalaisista jopa hyötyy eurokriisistä. Kianderin mukaan Euroopan huonosta tilanteesta hyötyvät etenkin asuntovelkaiset työntekijät. Selitys on alhaisissa koroissa.
– Jos ajatellaan vaikka pääkaupunkiseudulla asuvaa nuorta perhettä, joka ostanut vaikka 300 000 euron asunnon, niin he hyötyvät selvästi nykyisestä tilanteesta. Jos perhe teki asuntokaupan esimerkiksi vuonna 2007, he maksoivat siinä vaiheessa korkoa ehkä jopa viisi prosenttia. Silloin vuosikorkokulu oli heillä noin 15 000 euroa. Nyt, kun korko on tullut alas, he maksaisivat vuosikorkoa luultavasti enää noin 4 500 euroa.
– He ovat saaneet siis noin kymppitonnin hyödyn vuodessa. Suurin hyötyjä nykyisestä lamasta on sellainen henkilö, joka säilyttää työpaikan ja on ottanut ison asuntolainan.
Kannattaako asuntovelallisen ja työpaikan syrjässä pysyvän edes toivoa parempaa kehitystä euroalueelle?
– Asuntovelallisen ei kannata toivoa parempaa kehitystä. Mutta muuten täytyy ymmärtää, että Suomen talouden tilanne ei ole pidemmän päälle kestävällä pohjalla. Vientiteollisuuden tilanne on liian huono.
Kianderin arvion mukaan korot eivät ole nousemassa lähiaikoina Euroopan huonon tilanteen takia.
– Euroopassa on monia maita, jotka ovat syvemmissä ongelmissa kuin Suomi. Sen takia Euroopan korot ovat niin alhaiset. Tilanne on niin huono, että Euroopan keskuspankki ei pysty nostamaan korkoja lähiaikoina ollenkaan. Ja sittenkin, kun se lähtee niitä nostamaan, se joutuu olemaan hyvin varovainen. Heikot maat, kuten Italia, eivät kerta kaikkiaan kestä korkeampia korkoja.
Kuinka pitkään matalat korot voivat jatkua? Kianderin arvion mukaan on mahdollista, että ”todella pitkään”. Hän ottaa esimerkiksi Japanin.
– Japani on ollut tässä tilanteessa jo 24 vuotta, eikä se ole vieläkään pystynyt nostamaan korkotasoa. Eurooppa voi hyvin juuttua todella pitkäksi aikaa nollakorkotilanteeseen.
LM–JUHA VAINIO