Uutiset

Some-lempi vaatii puolisoilta yhteiset pelisäännöt

Jos on parisuhteessa, pitääkö asia julkistaa myös sosiaalisessa mediassa? Ei ole pakko, sanovat sosiaalipsykologiasta hiljattain väitellyt, sosiaaliseen mediaan erikoistunut tutkija Vilma Lehtinen ja tv-kasvo sekä bloggaaja Olga Temonen.

Temosen mielestä asiaan liittyy kuitenkin muttia. Hän itse kirjoittaa blogiinsa ja Facebook-sivulleen jonkin verran parisuhteestaan ja lapsistaan.

- Jos mietin sitä, kuinka suuri lohko elämästäni ja työstäni on netissä, olisi outoa, jos en puhuisi aviomiehestäni netissä lainkaan. Jotkut julkisuudesta tutut ystäväni eivät kommentoi Facebookissa ikinä sanallakaan parisuhdettaan. Toisaalta ymmärrän sen hyvin, toisaalta ihmettelen.

Parisuhteen ja sosiaalisen median etiketistä keskustelivat Lehtisen ja Temosen kanssa Helsingin kirjamessuilla seksuaalineuvoja ja vapaa kirjoittaja Elina Tanskanen sekä SDP:n kansanedustaja, Ylen entinen toimitusjohtaja Mikael Jungner.

Tanskasen mielestä olennaista on, että puolisoilla on yhteinen näkemys suhdetta koskevista Facebook-päivityksistä ja muusta suhteeseen liittyvästä some-käytöksestä. Jos näin ei ole, kissa pitäisi nostaa pöydälle.

- Itselleni yksi tärkeimpiä hetkiä naimisiinmenoani seuraavana päivänä oli naimisiinmenon päivittäminen Facebookiin.

Jungner on takavuosina nostettu otsikoihin, kun hän on hehkuttanut rakkauttaan somessa. Hän näkee parisuhdepäivityksissä myös hyötynäkökulman.

- Jos sattuu ihastumaan hieman pelihenkiseen ihmiseen, voi sosiaalisen median avoimilla statuksilla tehdä selväksi, kuka on ykkönen.