Uutiset

Brasilia valitsee presidentin - Rousseff edelleen suosikki

Brasiliassa äänestetään presidentinvaalien toisella kierroksella. Viimeisten mielipidekyselyiden mukaan presidentti Dilma Rousseffilla oli muutaman prosenttiyksikön etumatka keskusta-oikeistolaiseen haastajaan Aecio Nevesiin.

Ero kaventui hieman loppumetreillä. 143 miljoonasta äänioikeutetuista moni ei ollut vielä päättänyt kantaansa, joten jännitys vaaleissa säilyy loppuun saakka.

Presidenttiehdokkaiden vaalikamppailu on pyörinyt pitkälti talouskysymysten ympärillä. Maailman seitsemänneksi suurin talous Brasilia on ajautunut taantumaan. Ihmisiä on myös puhuttanut laajalle levinnyt korruptio.

Rousseffin vasemmistopuolue on hallinnut Brasiliaa jo 12 vuotta. Ennen Rousseffia presidenttinä oli kaksi kautta Luiz Inacio Lula da Silva. PT-puolue saa tukea kymmeniltä miljoonilta, jotka ovat vasemmistopresidenttien valtakausilla nousseet köyhyydestä hyvinvointiohjelmien avulla.

Nevesiä tukevat Brasilian yläluokka ja liikemiespiirit, joita ärsyttävät korkea verotus ja valtion vahva puuttuminen elinkeinoelämään.

Äänestys päättyy puoliltaöin Suomen aikaa. Sähköisen äänestysjärjestelmän ansiosta tuloksia on luvassa melko pian vaalihuoneistojen sulkeuduttua.

- - -

Korjattu äänestyksen päättymisaika: Puoliltaöin Suomen aikaa, ei kymmeneltä.