Itävallassa paljastettiin muistomerkki aseistakieltäytyjille
Itävallan pääkaupungissa Wienissä on paljastettu muistomerkki toisen maailmansodan aikaisille aseistakieltäytyjille.
Arvokkaalle paikalle Wienin keskustaan pystytetty muistomerkki muistuttaa noin 1 500 itävaltalaisesta, jotka teloitettiin heidän kieltäydyttyään palvelemasta natsi-Saksan armeijassa.
Saksa liitti Itävallan itseensä vuonna 1938. Sadattuhannet itävaltalaiset palvelivat natsi-Saksan armeijassa ja noin neljännesmiljoona kaatui sen riveissä.
Itävaltaa on kritisoitu siitä, että se ei ole tehnyt tilejään selväksi toisen maailmansodan aikaisten tapahtumien suhteen.
Itävaltalaiset ovat pitäneet maatansa valloitushaluisen natsi-Saksan ensimmäisenä uhrina, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt, että huomattava osa itävaltalaisista kannatti innolla liittymistä Saksaan.
Aseistakieltäytyjien muistomerkki sijaitsee vain kivenheiton päässä Wienin Heldenplatzin aukiosta, missä neljännesmiljoona riemukasta itävaltalaista toivotti Adolf Hitlerin tervetulleeksi takaisin synnyinmaahansa vuonna 1938.
Itävallan presidentin Heinz Fischerin mukaan on väärin pitää natsiarmeijan aseistakieltäytyjiä pettureina.
- Kun kyseessä on julma ja epäinhimillinen hallintojärjestelmä, on kunniakasta seurata omaatuntoa ja tehdä oikein, Fischer sanoi muistomerkin paljastustilaisuudessa.