Talous

Talvivaaran työntekijät pelkäsivät konkurssia

Arkistokuvaa Talvivaaran kaivosalueelta Sotkamossa 11. kesäkuuta 2014. Lehtikuva/ Kimmo Rauatmaa
Arkistokuvaa Talvivaaran kaivosalueelta Sotkamossa 11. kesäkuuta 2014. Lehtikuva/ Kimmo Rauatmaa

Talvivaaran kaivoksen henkilökunnalla riitti aamulla jännitettävää. Pääluottamusmies Jukka Vetola ja työsuojeluvaltuutettu Tero Pulkkinen ottivat tiedon velkojen leikkausesityksestä tyytyväisenä vastaan.

Konkurssiuutistakaan he eivät olisi pitäneet yllätyksenä.

– Konkurssivaihtoehto oli olemassa. Tämän aamun viesti oli ehkä medium. Kaivos sai lisäaikaa, miehet pohtivat tehtaan portilla.

Tällä hetkellä kaivosyhtiön palkkalistoilla on noin 500 työntekijää.

– Nämä ovat ihan oikeita työpaikkoja. Kivi on täällä, eikä sitä voida muualle siirtää. Tämä on aluepoliittisesti erittäin suuri asia, joka valtionkin tulisi huomioida. Emme me valtiolta ihmeitä odota, vaan tukea rahoituksen järjestämiseksi, Jukka Vetola toivoo.

Työntekijöiden edustajat vakuuttavat kaivoksen tuotantoprosessien toimivan. Nyt vain olisi päästävä louhimaan lisää liuotettavaa malmia.

– Viime syksystä lähtien on ajettu metallitehdasta 90 prosentin käyttöasteella. Me on nyt annettu tuotannolliset näytöt, Tero Pulkkinen painottaa.

Aiemmin Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä kertoi toivovansa saneerausehdotuksen parantavan yhtiön mahdollisuutta saada uutta rahoitusta. Selvitysmiehen tänään jättämä saneerausehdotus leikkaisi voimakkaasti yhtiön velkoja.

Edellytykset neuvotteluiden jatkamiselle ovatkin Perän mukaan hyvät. Saneerausehdotus selventää hänen mukaansa tilannetta, koska lainanantajilla on sen myötä parempi käsitys yhtiön taseesta.

– Taseemme oli hyvin velkainen ja siihen sijoittaminen on aina hankalampaa. Nyt on käsitys siitä, minkälaiseen taseeseen sijoitetaan, mikä edesauttaa neuvotteluita, Perä sanoo.

TS–STT