Sopu eläkeuudistuksesta syntyi ilman Akavaa
Pitkään väännetty eläkeratkaisu syntyi torstaina illalla, mutta korkeasti koulutettujen Akava ei tälläkään kertaa allekirjoittanut neuvottelutulosta. Se ei saanut uudistukseen mukaan nykyisenlaista karttumaa työuran loppuvaiheeseen.
Korotettua karttumaa alkaa nykyisin kertyä 1,9 prosenttia 53-vuotiaana, mutta tämä on siis uudistuksesta poistumassa. Vastedes eläkettä karttuu 1,5 prosenttia koko työuran ajalta ja koko palkasta. Nykyään palkansaajan eläkemaksu otetaan päältä pois, eikä se kerrytä eläkettä. Palkansaajajärjestöt SAK ja STTK saivat siten tämän sinnikkäästi ajamansa tavoitteen paperiin.
Eläkettä alkaa uudistuksen jälkeen kertyä jo 17-vuotiaana, kun nykyisin ikäraja on 18 vuotta. Tämä oli etenkin SAK:lle tärkeä tavoite. Pitkään fyysisesti tai henkisesti raskasta työtä tehneille tulee mahdollisuus jäädä eläkkeelle ennen vanhuuseläkeikää tietyin ehdoin 38 vuoden pituisen työuran jälkeen.
Eläkeikää nostetaan portaittain 65 vuoteen asti. Se koskee ensimmäisenä vuonna 1955 syntyneitä. Eläkeikä nousee vuosittain kolme kuukautta, joten esimerkiksi vuonna 1955 syntyneiden eläkeikä on 63 vuotta ja 3 kuukautta, vuonna 1958 syntyneiden 64 vuotta ja niin edespäin.
Ne, jotka jäävät töihin eläkeiän saavutettuaan saavat jatkossakin korotettua karttumaa, mutta eivät niin suurta kuin nykyinen superkarttuma, joka on 4,5 prosenttia.
Uudistus voi edetä ilman Akavaa
Uudistus voi edetä ilman Akavaakin, kuten vuonna 2005 kävi. Silloinkin kiista koski uran loppuvaiheen eläkekarttumaa. SAK:n, STTK:n, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja Kuntatyönantajien neuvottelijat aikovat esittää hallinnoilleen esityksen hyväksymistä. Uudistus lähtee etenemään siinä tapauksessa, että kaikki neljä sen hyväksyy.
- Akava on kuntapuolella hyvin merkittävä järjestö ja jos se jää ulkopuolelle, se voi vaikuttaa kunta-alan seuraaviin työmarkkinaratkaisuihin. Se riski on olemassa, arvioi kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.
Eläkelakien on määrä tulla voimaan vuonna 2017. Eduskunta viime kädessä päättää uusista laeista.