Uutiset

Maksuliikenteen rajoittaminen ei vaikuttaisi vain venäläisiin

Maksuliikenteeseen kohdistuvat pakotteet eivät iskisi Venäjän talouteen yhtä kipeästi kuin esimerkiksi energiaviennin pakotteet, muistuttaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki. Hänen mukaansa maksuliikennerajoituksia voi kiertää.

EU-maiden johtavat päättivät myöhään eilen päättyneessä huippukokouksessa kiristää Venäjän vastaisia pakotteita. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) arvioi kokouksen jälkeen, että uusilla pakotteilla on eniten vaikutusta rahoitussektorille. Myös Kuoppamäki pitää rahoitussektoria koskevia pakotteita todennäköisinä.

Kuoppamäki kuitenkin arvioi, että päätöstä rajoittaa maksuliikennettä harkitaan tarkkaan, koska se vaikeuttaisi venäläisten yritysten lisäksi myös Venäjällä toimivien yritysten toimintaa - myös suomalaisten yritysten.

Kuoppamäen mukaan kipeimmin Venäjän talouteen iskisivät energiaviennin rajoitukset.

- Silloin liikuttaisiin jo hyvin vaarallisilla vesillä. Eurooppa on Venäjälle tärkeä öljyn ja kaasun suhteen. EU on taas Venäjän kaasusta melko riippuvainen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuoppamäen mukaan on vielä erittäin vaikeaa arvioida, mihin pakotteet lopulta kohdistetaan.

- EU-mailla tuntuu olevan hyvin eriäviä mielipiteitä siitä. Intressit vaihtelevat suuresti.

Venäjällä viikko aikaa

EU-maiden johtajat antoivat Venäjälle viikon aikaa muuttaa toimintaansa Ukrainassa. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi tänään, että uudet Venäjän vastaiset pakotteet otetaan käyttöön, jos tilanne Ukrainassa ei muutu tai pahenee.

Stubbin mukaan jatkopakotteita on odotettavissa viikon tai parin kuluessa. Ensimmäinen virkamiestason kokous pakotteista pidettäneenkin jo maanantaina.

Pakotteiden odotetaan kohdistuvan rahoitussektoriin asekauppaan, energiateknologiaan ja niin sanottuihin kaksikäyttötuotteisiin, jotka soveltuvat siviilikäytön ohella myös sotilaallisiin tarkoituksiin. Samoille sektoreille on jo aikaisemmin asetettu pakotteita.