Uutiset

Renzin suojatilla on kova työ raivata uskottavuutta

Federica Mogherini, 41, on toiminut Italian ulkoministerinä helmikuusta alkaen.

EU:n ulkoministerin tehtävästä hän saa kiittää pitkälti Italian pääministerin Matteo Renzin määrätietoista lobbausta. Renzi on puskenut suojattiaan tehtävään EU-vaaleissa saamansa voiton pönkittämänä.

Keskusta-vasemmistoa edustavan Mogherinin valintaa siivitti se, että EU:n sosialistijohtajat asettuivat vahvasti hänen tuekseen. Nimitystä pedattiin jo ennen kesälomia, mutta se lykkääntyi rajun arvostelun takia.

Arvostelijoiden mielestä Mogherini on liian kokematon ja Venäjä-myönteinen. Etenkin Itä-Euroopasta tullut kritiikki yltyi, kun Mogherini vieraili kesällä Moskovassa tapaamassa presidentti Vladimir Putininia. Vierailun ajoitusta pidettiin sopimattomana, sillä EU:n Venäjä-suhteet olivat jäissä ja Italia oli juuri aloittanut kautensa EU:n puheenjohtajamaana.

Mogherinin väitetty Venäjä-pehmoilu heijastelee Italian virallista politiikkaa. Italia on jarrutellut Venäjän vastaisia pakotteita, sillä maalla on hyvin tiiviit taloussuhteet Venäjään. Malesialaiskoneen alas ampumisen jälkeen myös Italian suhtautuminen Venäjää kohtaan on kiristynyt.

Teinivuosinaan Mogherini liittyi Italian nuorten kommunistien puolueeseen, josta hän sittemmin siirtyi keskusta-vasemmistoon. Valtio-oppia opiskellut Mogherini on erikoistunut ulkopoliittisiin kysymyksiin ja etenkin Lähi-itään.

Mogherinilla on kova työ raivata itselleen uskottavuutta uudessa tehtävässä. Häntä on jo verrattu nykyiseen ulkoministeriin Catherine Ashtoniin, joka nousi tehtävään varsin kokemattomana ja tuntemattomana kompromissiehdokkaana. Ashtonia on arvosteltu heikoksi ja näkymättömäksi johtajaksi koko ulkoministerikauden ajan.

TS–STT