Ihalainen: Rahat riittävät, jos taloustilanne ei heikkene merkittävästi
Työttömyyden ennustetaan jatkavan ensi vuonna kasvuaan, mutta työllisyysmäärärahat pienenevät ensi vuoden aikana.
Työllisyysmäärärahat kasvavat uudessa budjetissa 504 miljoonasta eurosta 570 miljoonaan euroon, mutta tosielämässä erilaisiin työllistämistoimiin jää valtion puolelta aiempaa vähemmän rahaa. Sosiaali- ja terveysministeriöltä (STM) siirrettiin 120 miljoonaa euroa työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) peukalon alle, mutta rahat ohjautuvat samoihin kohteisiin kuin aiemmin STM:ssä. Tällöin muihin tarkoituksiin käytettävät työllisyysmäärärahat kutistuvatkin tosiasiassa 54 miljoonaa euroa.
Talousjohtaja Mika Niemelä TEMistä varmistaa, että työllisyysmäärärahoista hoidettaviin tehtäviin jää ensi vuonna tätä vuotta vähemmän rahaa.
Työministeri Lauri Ihalaisen (sd) mukaan työllisyysmäärärahat kuitenkin riittävät, jos taloustilanne ei heikkene merkittävästi.
– Rahoitus on kohtuullinen. Jos taloustilanne tästä vielä paljon pahenee, joudumme hakemaan lisärahoitusta, Ihalainen sanoo.
Ihalaisen mukaan TEMin sisäisessä budjetissa rahaa pyritään ohjaamaan yhä enemmän pitkäaikaistyöttömyyden ratkomiseen ja nopeaan työllistämiseen.
Uutena toimena hän mainitsee työnvälityksen ja yritysten välisen kumppanuussopimuksen. Sopimuksen solmittuaan yritys saisi rahaa, kun sen työllistämä työtön pääsee työelämään pysyvästi.
– Pilottihankkeita on kaavailtu Pirkanmaalle ja Uudellemaalle, Ihalainen kertoo.
Budjettipäätöksen perusteella uusia työpaikkoja pyritään luomaan pääkaupunkiseudulle myös uusilla infra- ja asuntohankkeilla. Lisäksi kunnille siirtyy yhä suurempia velvoitteita pitkäaikaistyöttömien hoidosta, mitä hallitus kompensoi kunnille 75 miljoonalla eurolla.
TS–STT