Uutiset

VM: Venäjä-pakotteiden vaikutus Suomen talouteen pieni

EU:n ja Venäjän toisilleen asettamien pakotteiden suora vaikutus Suomen talouteen jää pieneksi, arvioi valtiovarainministeriö (VM).

Esimerkiksi Venäjän tuontikiellon vaikutus Suomen kokonaistuotantoon on noin 0,1 prosenttia ja työttömyyteen "hyvin marginaalinen".

Epäsuorat vaikutukset voivat kuitenkin nousta merkittäviksi kriisin pitkittyessä, arvioi ministeriön ylijohtaja Markus Sovala.

Suurimmat vaikutukset kohdistuvat maataloustuotantoon ja tietyille yrityksille.

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan pakotteista tehty analyysi on otettu huomioon talousennusteessa ja budjettipäätöksessä.

- Etsimme tarpeen mukaan helpottavia toimia sektoreihin, joita pakotteet koskevat, eli maataloussektori ja vientialat, Stubb sanoi tiedotustilaisuudessa.

Suomen talouskasvun valtiovarainministeriö ennakoi jäävän tänä vuonna nollaan. Sovalan mukaan kesällä on tapahtunut pieni käänne parempaan päin, mitä ilman talous supistuisi.

- Ostovoiman kehitys on vaimeaa ja odotukset taloudellisesta kehityksestä ovat heikot. Yksityiset investoinnit laskevat ja työttömyys heikkenee edelleen, Sovala listasi.

Ensi vuoden kasvu on myös vaimeaa ja jää maailmantalouden kasvuvauhdin jalkoihin, Sovala sanoi. Teollisuuden tuotanto kuitenkin kääntyy kasvuun.