Uutiset

Ihalainen: Huomenna on suurten ratkaisujen päivä

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) odottaa hallituksen saavan ratkaisuja aikaan rakennepaketista ja budjetin yksityiskohdista vasta huomisen aikana. Iltaneuvotteluihin valtioneuvoston linnassa ovat kokoontumassa Ihalaisen lisäksi tänään ainakin elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.), liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok.), valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) ja pääministeri Alexander Stubb (kok).

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö (vihr.) sen sijaan kertoi Facebookin välityksellä kotiutuneensa neuvotteluista.

Mahdolliset ylimääräiset leikkaukset tai velanotto jäivät avoimiksi kysymyksiksi hallituksen tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Valtiovarainministeriön arvioiden mukaan ennuste tämän ja ensi vuoden talouskasvusta on heikko. Stubb ja Rinne olivat varovaisia kommentoimaan, miten heikkenevää taloutta kompensoidaan budjetissa.

- Nyt pyrimme pysymään niissä kehyksissä, jotka on annettu. Niistä ei lipsuta. Kokonaisuus vaatii leikkauksia, siitä olemme puhuneet monta kuukautta. Johtaako se lisävelanottoon, se jää nähtäväksi, Stubb sanoi tiedotustilaisuudessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valtion budjettiesityksessä menoja on suunniteltu leikattavan kaksi miljardia euroa. Kysymykseen, leikataanko lisää, oli Rinne vähäsanainen.

- Katsotaan sitä huomenna, Rinne viittasi huomiseksi suunniteltuun tiedotustilaisuuteen.

Myöhemmin Rinne lisäsi, että hallituksen tavoite on joka tapauksessa puolittaa valtiontalouden alijäämä tästä vuodesta.

- Joudumme ajattelemaan, mitkä ovat kansalaisten kannalta järkeviä ratkaisuja siitä, miten voimme kahden miljardin euron leikkausten lisäksi tasapainottaa.

Vielä aiemmin tällä viikolla Rinne totesi STT:n haastattelussa, että leikkausten ja veronkorotusten linja on tulossa tiensä päähän. Hänen mukaansa näiden ratkaisujen sijaan tulisi laajentaa viennin pohjaa.