Uutiset

Norja pyytää Tenon lohta luultua vähemmän

Tenojoen lohta pyydetään Norjan rannikolla paljon luultua vähemmän, arvioidaan tuoreessa tutkimuksessa. Norjan, Suomen ja Venäjän yhteistyönä syntynyt tutkimus päätyy siihen, että eniten Tenon lohesta hyötyvät suomalaiset.

Pääosin EU-rahalla toteutetun tutkimuksen vetäjä lohitutkija Eero Niemelä arvioi, että tulokset sekoittavat entisestään neuvotteluja Tenon kalastussopimuksesta. Suomi ja Norja ovat jo pitkään neuvotelleet 25 vuotta vanhan sopimuksen uudistamisesta.

Norja on jo vaatinut tiukennuksia Tenon matkailukalastukseen. Se iskisi käytännössä vain Suomeen, koska Norjan puolella rajajokea vastaava kalaturismi on olematonta.

Suomen neuvottelijoita johtava maa- ja metsätalousministeriön ylijohtaja Pentti Lähteenoja myöntää, että neuvottelut ovat hankalat. Hän pitää mahdollisena, ettei uutta sopimusta saada aikaan.

Laajassa tutkimuksessa lohikannoille rakennettiin dna-näytteisiin perustuva geenikartta. Se paljastaa, mistä joesta lohi on lähtöisin alueella, joka ulottuu Norjan Lofooteilta aina Venäjän Petshorajoelle.

Geenikartan avulla eroteltiin, kuinka paljon rannikkopyynti verottaa eri jokien lohikantoja.

Luitko jo nämä?