Paikalliset

Turun Vartiolentueelle uudet ympäristövalvontalaitteet

Dornier 228 -lentokoneet otettiin käyttöön 1995. Niillä on lennetty noin 11 500 tuntia. Uusien valvontajärjestelmien avulla tutkakuvan peittoalue on Suomenlahden keskellä lennettäessä Suomesta Viron rannikolle.
Dornier 228 -lentokoneet otettiin käyttöön 1995. Niillä on lennetty noin 11 500 tuntia. Uusien valvontajärjestelmien avulla tutkakuvan peittoalue on Suomenlahden keskellä lennettäessä Suomesta Viron rannikolle.

Rajavartiolaitoksen Turun Vartiolentue on vastaanottanut tällä viikolla uudet ympäristövalvontalaitteet Dornier 228 -lentokoneeseensa.

Lentokone laitteistoineen on ensimmäinen kahdesta uudistettavasta Turun Vartiolentueen lentokoneesta. Toisen lentokoneen päivitys on suunniteltu toteutettavaksi ennen vuoden loppua. Lentokoneet ja niiden alkuperäiset laitteet hankittiin 1995.

Lentokone ja sen laitteisto otetaan heti operatiiviseen käyttöön ja osa miehistöistä on jo saanut käyttökoulutuksen laitteistoon.

Havaintojen dokumentointi ja raportointi uudella järjestelmällä on entistä luotettavampaa. Aineistoja voidaan jatkossa käyttää tehokkaammin myös todistusaineistona. Tiedot havainnoista voidaan lähettää toiminta-alueen johtokeskukseen tai ympäristövahinkopäivystäjälle paikan päältä.

– Oikeudessa on ollut ongelmia digikuvan paikka- ja aikatietojen kanssa. Kuvan liittäminen tilanteeseen on ollut ongelmallista. Nyt saamme kaikki tiedot yhteen pakettiin, joka sisältää merivalvonta-, ympäristövalvonta-, meritilanne- ja videokuvaa, summaa Turun Vartiolentueen lentokoneryhmän päällikkö yliluutnantti Lauri Pakkala.

Uusi valvontalaitteisto takaa myös entistä paremmat edellytykset osallistua monikansallisiin ympäristövalvontaoperaatioihin.

Valvontalentokoneet ovat avainasemassa öljypäästövalvonnassa. Lentovalvonnan lisäksi öljypäästöjä valvotaan esimerkiksi satelliittikuvien avulla. Tahallisissa tapauksissa Itämereen pääsee keskimäärin enemmän öljyä kuin tahattomissa onnettomuuksissa.

Uuden MSS 6000 -valvontalaitteiston toimitti ruotsalainen Swedish Space Corporation ja asennuksen toteutti ruotsalainen Bromma Air Maintenance. Laitteiston uusinta toteutettiin yhteistyössä Suomen Ympäristökeskuksen kanssa.