Palvelualoilla töitä riittää syksylläkin
Palvelualoilla riittää Suomessa töitä syksylläkin, kun teollisuudessa työntekijöiden tarpeen arvioidaan yhä vähenevän. Maan työllisyyttä kannattelee erityisesti kauppa, jonne voi syntyä uusia työpaikkojakin kun ruuan arvonlisävero alenee ja aukioloajat laajenevat vuoden vaihteessa.
– Palvelualoille taantuma tulee aina viiveellä ja nyt näyttäisi siltä, että palvelualoilla ei sukelleta niin syvälle kuin vientiteollisuudessa, vaan alan työllisyysnäkyvät pysyvät kohtuullisina, arvioi Palvelualojen ammattiliiton Pamin toinen varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen.
Näkemyksensä hän perustaa muun muassa Pamin työttömyyskassan tilanteeseen. Alan työttömyyskassan asiakkaiden määrät ovat olleet jopa pienessä laskussa viime keväästä. Pamin työttömyyskassan asiakkaina oli kesäkuussa noin 11 000 jäsentä, mikä on normaali määrä 218 000 palvelualan ihmisen liitossa.
Kauppa saa
piristysruiskeita
Talouskriisi ei ole vielä karsinut vähittäiskaupan työpaikkoja, vaan työllistäminen on jatkunut vahvana koko vuoden erityisesti ruokakaupassa. Sen sijaan vientiteollisuudesta riippuvaisesta teknisestä tukkukaupasta ja rakennusalan tukkukaupasta on jo hävinnyt noin 5 000 työpaikkaa.
Myynnin rajusta laskusta kärsivässä autokaupassa työvoimaa ei ole vähennetty samaan tahtiin myynnin laskun kanssa, koska hieman piristyneeseen käytettyjen autojen kauppaan on siirretty työvoimaa.
Kaupan liiton varatoimitusjohtajan Heikki Ropposen mukaan alalla ei ole syytä pessimismiin, mutta talven tilannetta on tietysti vielä vaikea arvioida.
– Kaupan aukioloaikojen vapauttaminen vuoden vaihteessa ja ruuan arvonlisäveron alentaminen 17 prosentista 12 prosenttiin tulevat oikeaan aikaan alalle. Ne piristävät vaikeita talvikuukausia, Ropponen arvioi.
Uudistuksen jälkeen suuret päivittäistavarakaupat saavat ovensa auki joka sunnuntai kello 12–18 ja alle 400 neliön kaupat voivat olla auki koska vaan.
Ravintoloilla
monta uhkaa
Pamin Julkusen mukaan palvelualalla ollaan eniten huolissaan ravintoloiden työpaikkojen säilymisestä. Talouskriisin pelätään karsivan erityisesti kalliiden ruokaravintoloiden asiakkaita. Sen sijaan pikaruokaa tarjoavissa ravintoloissa työpaikat jopa lisääntyvät.
Matkailu- ja ravintolapalveluita edustavan Mara ry:n mukaan alan työpaikat ovat jo vähentyneet tänä vuonna noin 6–7 prosenttia samalla kun alan myynti on supistunut noin kahdeksan prosenttia.
Maran tutkimuspäällikön Heikki Lankisen mukaan alaa myös kuristetaan tänä syksynä monin keinoin. Heikennystä alalle tuo lokakuussa voimaan tuleva kymmenen prosentin korotus alkoholiveroon. Myös ruuan arvonlisäveron alennuksen arvioidaan vähentävän ravintolaruokailua.
– Työllisyyden kannalta olisi järkevää laskea sekä kaupparuuan että ravintolaruuan arvonlisäveroa esimerkiksi 14 prosenttiin, Pamin Julkunen ehdottaa.
Pankkeja kiinni
taantuvilla alueilla
Pankki- rahoitus- ja vakuutusalalla talouskriisi ei ole vielä karsinut työpaikkoja. Isoista finanssikonserneista ainoastaan Nordeassa on käyty yt-neuvottelut, joiden seurauksena pankista lähtee vapaaehtoisin järjestelyin 150 ihmistä. Finanssiala työllistää kaikkiaan noin 40 000 ihmistä.
Alan ammattijärjestön Suoran puheenjohtaja Tarja Lankila pelkää, että taantuvilla alueilla myös finanssialan työpaikat ovat vaarassa. Pankkikonttoreita voidaan sulkea esimerkiksi niillä paikkakunnilla, joilla metsäteollisuus tekee isoja saneerauksia.