Uutiset

Yhdysvallat vaikenee vihollistappioista Afganistanissa

Yhdysvaltain armeija ei halua enää kertoa vastapuolen tappioista Afganistanissa, koska se antaa armeijan mukaan harhaanjohtavan kuvan sotilasoperaation varsinaisesta tavoitteesta.

– Me emme ryhdy sotilasoperaatioihin vain tappaaksemme ihmisiä, me toimimme pelotellaksemme kapinallisia ja suojellaksemme siviilejä, tähdentää amerikkalaisjoukkojen tiedottaja, kapteeni Elizabeth Mathias.

Uuden tiedotuspolitiikan taustalla on komentajanvaihdos, jota edelsi ankara arvostelu siviilien joutumisesta amerikkalaisjoukkojen uhriksi.

Puolustusministeri Robert Gates erotti toukokuussa kenraali David McKiernanin erittäin verisen ilmaiskun jälkeen. Afganistanilaislähteiden mukaan liki sata siviiliä sai surmansa amerikkalaiskoneiden pommitettua kylää läntisessä Farahin maakunnassa.

Uusi komentaja, kenraali Stanley McChrystal on ilmoittanut pyrkivänsä välttämään siviiliuhreja. Ilmaiskuja asuinrakennuksiin on rajoitettu ja joukot on määrätty välttämään taistelua asuinalueilla, jos kysymys ei ole itsepuolustuksesta hengenvaarassa.