Talous

Kotimainen venekauppa ohittanut aallonpohjan

Venemyynti jää tänä vuonna reippasti viime vuodesta. Pahin pudotus on kuitenkin Finnboatin mukaan ohi.
Venemyynti jää tänä vuonna reippasti viime vuodesta. Pahin pudotus on kuitenkin Finnboatin mukaan ohi.

Venealan keskusliiton Finnboatin mukaan näyttää siltä, että kotimaisen venekaupan pahin pudotus on jo takana. Myynti jää kuitenkin tänä vuonna reippaasti viime vuodesta.

Uusien veneiden rekisteröinnit vähenivät tammi-kesäkuussa 45 prosenttia vuodentakaisesta. Veneitä rekisteröitiin 3 400 kappaletta. Vielä kevättalvella luvut näyttivät yli 50 prosentin pudotusta viime vuodesta.

– Kyllä tilastot ja keskustelut (suurimpien venevalmistajien kanssa) näyttävät sen, että venekaupan aallonpohja on saavutettu, mutta se nousukäyrä on varmasti loiva seuraavien kuukausien aikana. Kaikki riippuu siitä, miten kuluttajien yleinen usko talouden kehittymiseen jatkuu, Finnboatin toimitusjohtaja Jouko Huju sanoo.

Tilastokeskuksen kuluttajaluottamusta kuvaavat luvut ovat olleet keväästä asti kasvussa, joten toivoa kuluttajien uskaltautumisesta venekaupoille on taas. Vielä toistaiseksi kuitenkin epävarmuus vaivaa veneenostajaa.

– Ihmiset ovat kyllä liikkeellä, kysyvät tarjouksia ja haluavat tehdä kauppaa, mutta sitten lopullisen päätöksen saaminen on huomattavasti hitaampaa kuin se oli aikaisemmin, Huju sanoo.