Paikalliset

Useat alukset ajautuivat vaaratilanteisiin Airistolla

Länsi-Suomen merivartiosto avusti sunnuntaina useita konevikaisia veneitä Airistolla Turun saaristossa. Satoja veneilijöitä kerääntyi iltapäivällä Airistolle seuraamaan Tall Ships’ Races -purjehduskisaa, ja monet katsoja-aluksista pyrkivät laivojen väylälle. Merivartostolla oli täysi työ pitää väylä puhtaana isoja laivoja varten.

Vaarallisin tilanne syntyi, kun purjelaiva Estelle sai konevian. Se jäi ajelehtimaan tuulien armoille ja melkein törmäsi Iso-Tervin eteläpuolella oleviin satama-altaisiin. Purjelaiva saatiin kuitenkin hinattua turvaan, ja alus pääsi myöhemmin jatkamaan matkaa omin avuin.

Teknisten vikojen takia monet veneet jäivät ajelehtimaan Pohjois-Airistolle, joten meripelastusviranomaisten ja vapaaehtoisyksiköiden oli hinattava ne suojasatamiin.

– Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut, sillä niin sekava tilanne merellä paikoittain oli. Merivartiostolla oli täysi työ autella pulaan joutuneita aluksia, eikä voi nyt olla kovin tyytyväinen kansalaisten merimiestaitoihin, manaa merivartioston operaattori Kim Westman.

Liikenne ruuhkautti Airiston täysin koko iltapäivän ja illan ajaksi, mutta hämärän laskeutuessa tilanne hiljalleen normalisoitui.

– Isot laivat ovat nyt Utössä odottamassa maanantain starttia, pienet puolestaan kuskeineen kotisatamissa lepäämässä, Westman kertoo.