Uutiset

WHO: Sikainfluenssa voimistumassa

Sikainfluenssa on alkanut tarttua vanhempiin ihmisiin, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Järjestön mukaan suurin osa tartunnoista on kuitenkin kouluikäisillä lapsilla. WHO myös arvioi sikainfluenssarokotetta olevan näillä näkymin saatavilla syyskuussa.

Syksyn influenssakauden alkaessa H1N1-virus kuitenkin leviää kouluista laajemmin yhteiskuntaan, WHO sanoo. Järjestön mukaan vaarassa ovat erityisesti raskaana olevat ja liikalihavat.

Odottavat äidit ovat muita arempia myös sikainfluenssan jälkitaudeille. Suomessa raskaana olevia kehotetaan ottamaan yhteyttä heti terveyskeskukseen, jos he potevat influenssan oireita.

Suomessa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietoon tullut yksi sikainfluenssaan sairastunut odottava äiti. Hän on jo toipunut.

Sikainfluenssaan on kuollut noin 800 ihmistä. Tartuntoja on todettu noin 160 maassa. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista oireet ovat lieviä.

WHO:n mukaan mikään ei viittaa viruksen muuttuneen viime aikoina vaarallisemmaksi. Tiedottaja Gregory Hartl kuitenkin varoittaa, että virus voi muuttua varsinkin talven influenssakauden aikana.