Uutiset

Ministeriö: Joka viides nuori ei olekaan työtön

Nuorisotyöttömyysluvut eivät olekaan ehkä niin synkkiä kuin Tilastokeskuksen alkuviikosta antamat luvut antavat ymmärtää. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan 22,5 prosentin työttömyysasteesta sulaa noin puolet pois, kun tilastoista siivotaan pois kokopäiväisesti opiskelevat.

Tilastokeskus selvittää työttömyysluvut kyselemällä suomalaisilta heidän työllisyystilanteestaan. Kyselytapa mahdollistaa sen, että myös opiskelija voidaan merkitä työttömäksi. Samaan aikaan omat lukunsa julkistava ministeriö kerää lukunsa suoraan työ- ja elinkeinotoimistoista.

Esimerkiksi kesäkuussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli työ- ja elinkeinoministeriön mukaan noin 41 000, kun heitä Tilastokeskuksen mukaan oli 105 000.

Tänä kesänä piikkejä näkyy myös ministeriön tilastoissa, koska harvinaisen monet nuoret ovat jääneet ilman kesätyöpaikkaa.

Syksyllä työttömyys ennusteiden mukaan vain pahenee, mutta Tilastokeskuksen luvut saattavat kertoa päinvastaisesta, koska silloin kokoaikaiset opiskelijat eivät enää hae töitä.