Talous

Länsi-Turunmaan säästökuuriin
kuuluu 20 kiinteistön myyminen

Paraisten Malmkullan alueella sijaitsevassa Norrgårdissa järjestetään kansalaisopistotoimintaa. Vielä keväällä rakennuksessa toimi myös tilapäinen päiväkoti.
Paraisten Malmkullan alueella sijaitsevassa Norrgårdissa järjestetään kansalaisopistotoimintaa. Vielä keväällä rakennuksessa toimi myös tilapäinen päiväkoti.

Länsi-Turunmaan kaupunki aikoo hankkiutua eroon sille tarpeettomista rakennuksista. Kiinteistöjen myynti on osa talouden sopeuttamisohjelmaa, ja ensimmäiset kohteet pyritään saamaan kaupaksi vielä tämän vuoden puolella.

– Kohteita valittaessa mietittiin, tarvitaanko kyseistä rakennusta nyt tai tulevaisuudessa ja onko se tällä hetkellä tehollisessa käytössä tai ylipäätään käyttötarkoitukseensa sopiva. Mikäli kyse oli yritystoimintaa harjoittavasta paikasta, pohdittiin, onko kaupunki oikea taho tukemaan liiketoimintaa, Länsi-Turunmaan kiinteistöpäällikkö Seppo Pihl kertoo.

Hän valmisteli myyntilistaa puolen vuoden ajan ja keräsi siihen aluksi 53 kiinteistöä. Johtoryhmä, kaupunginhallitus ja valtuusto karsivat niistä jäljelle jäävät 20 kohdetta.

”Taideklinikasta
vaikka hotelliksi”

Kaiken kaikkiaan Länsi-Turunmaan kaupungilla on hallussaan 103 000 neliömetrin edestä rakennuksia, joista myyntiin esitettävät kohteet kattavat seitsemän prosenttia. Teknisesti varattua korjausvelkaa niille on reilut kaksi miljoonaa euroa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Kiinteistökaupalla saadaan myyntituottoa noin 2–4 miljoonaa euroa. Sen lisäksi kiinteistöjen ylläpitokustannuksista säästyy runsaat 200 000 euroa vuodessa, Pihl kuvailee säästöjä.

Kaupunki etsii kohteilleen ostajia, joiden tarpeisiin rakennukset sopivat ja jotka haluavat avata lompakkonsa iäkkäiden kiinteistöjen kunnostamiseen. Myynti pohjautunee suljettuihin tarjouspyyntöihin.

Arvokkain kohde markkinoiden näkökulmasta on Taideklinikkana tunnettu Norrgård Paraisten Malmkullan alueella. Sen markkinahinta voi nousta jopa lähelle miljoonaa euroa.

Mielisairaalaksi 1900-luvun alussa rakennettu kivirakennus sijaitsee vehreässä ympäristössä Paraisten Ratsutallin ja Archipelagia Golf Clubin läheisyydessä.

– Tämä soveltuisi upeasti vaikkapa hotelliksi tai loft-asunnoiksi. Todella monimuotoinen rakennus, johon kuuluu 30 700 neliön tontti parkkipaikkoineen, Pihl toteaa.

Rakennuksessa on toiminut kansalaisopisto ja viime kesänä sinne siirrettiin tilapäisesti 10–20 lapsen päiväkoti.

Kyläkoulujen myynti
kuumentaa tunteita

Taideklinikan lisäksi myyntilistalla on muun muassa neljä koulua ja kaksi päiväkotia. Myös Nauvon poliisitalosta ja vanhasta lääkäritalosta sekä Korppoon keskustassa sijaitsevasta Berghällistä ollaan luopumassa.

Berghällissä on tällä hetkellä asuinhuoneisto, majoituspalveluja, ravintola Hjalmar´s sekä liiketiloja. Kellaritiloja remontoimalla saman katon alle on mahdollisuus saada jopa 1 200 neliön tilat.

– Toivotaan, että ostaja pystyisi investoimaan sen korjaamisen noin puolitoista miljoonaa ja keskittämään paikalle esimerkiksi erilaisia liikkeitä. Tässä tilanteessa kaupunki ei siihen pysty. Kysehän on Korppoon koko kyläkeskuksen elävöitymisestä, Pihl sanoo.

Hän tietää, että rakennusten myyminen kuumentaa tunteita.

– Kaikki ei tykkää, jos lähikoulu myydään. Jos oma lapseni olisi ollut tietyssä päiväkodissa vuosia, voisin sanoa, ettei se lähde minnekään. Perinteet ja talkooponnistukset vaikuttavat rakennusten takana.

Taideklinikan lisäksi myös muissa myyntikohteissa, kuten Merituulen päiväkodissa ja Simonkylän koulussa järjestetään kunnallista toimintaa. Käldingen koulu on Kårkullan hoitokodin käytössä ja Mossalan koululla järjestetään tällä hetkellä yksityistä päiväkotitoimintaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Solmittavien kauppojen yhteydessä kaupunki luopuu sekä rakennuksista että maasta. Myös voimassaolevat vuokrasopimukset myydään sellaisinaan.

Esitettyjen 20 kohteen myymisestä päätetään vielä yksitellen syksyn mittaan. Kiinteistöt on tarkoitus myydä pääosin vuoden 2010 aikana.

Korppoon keskustassa sijaitseva Berghäll on vuonna 1935 valmistunut, huoneistoalaltaan noin 920 neliömetrin suuruinen rakennus.
Korppoon keskustassa sijaitseva Berghäll on vuonna 1935 valmistunut, huoneistoalaltaan noin 920 neliömetrin suuruinen rakennus.