Uutiset

Terassien aukioloaikoja rajoitetaan lähinnä keskustan ulkopuolella

Meluhaitat saattavat rajoittaa terassien aukioloa. Turun alueella moni baari sulkee terassinsa iltakymmeneltä.
Meluhaitat saattavat rajoittaa terassien aukioloa. Turun alueella moni baari sulkee terassinsa iltakymmeneltä.

Viranomaiset ovat rajoittaneet noin kymmenen turkulaispubin terassin aukioloaikaa yökahdesta iltakymmeneen. Länsi-Suomen lääninhallituksen alkoholitarkastajan Heikki Jarkian mukaan terassia voi lähtökohtaisesti pitää auki yhtä kauan kuin baariakin.

– Terassien aukioloa tosin voidaan rajoittaa, mikäli melusta on haittaa lähellä asuville. Rajoittaminen on sitä yleisempää, mitä kauempana keskustasta ollaan, toteaa Jarkia.

Terassien meluhaittoihin vetoaminen on omituista, sillä meteliä syntyy joka tapauksessa, sillä tupakointi tapahtuu nykyään baarien edustalla.

Jarkian mukaan keskustan terassien pidempiä aukioloaikoja selitetään osittain sillä, että ydinkeskustassa asuu huomattavasti vähemmin ihmisiä kuin lähiöissä.

Turun kaupungin terveystarkastaja Jari Tulonen sanoo, että terveysviranomaiset eivät puutu terasseilta tulevaan meluun yhden valituksen perusteella.

– Katsomme aina tapauskohtaisesti, haittaako terassi ympärillä asuvia. Jos valituksia tulee useampia, niin puutumme asiaan. Jotkut saattavat valittaa vain sen takia, että pub on asunnon vieressä, Tulonen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Meluhaittavalitusten käsittelyssä menee pitkään ennen kuin konkreettisia toimenpiteitä tehdään.

Kaupallisesti
epäreilua

Esimerkiksi Turun Luolavuoressa sijaitsevassa Pub Pietrossa asiakkaat komennetaan tuoppiensa kanssa sisälle kello kymmenen. Pub Pietron omistajan Sari Tähkäpään mukaan asiakkaat suhtautuvat yllättävän hyvin terassin aikaiseen kiinnimenoon.

– Kymmenen jälkeen joutuu tosin vahtimaan, ettei kukaan vie tuoppia mukaan tupakkareissulle, Tähkäpää sanoo.

Terveystarkastaja Jari Tulonen myöntää, että kaupallisesti ajatellen keskustan terassien pidemmät aukioloajat ovat epäreiluja syrjäisempiä kohtaan. Hänen mukaansa rajoittaminen on silti perusteltua, sillä kesäaikaan meluhaitat voisivat olla kaupungin keskustan ulkopuolella mittavampia, mikäli terassit olisivat kahteen asti auki.

– Onhan se niinkin, että keskustassa asuvien pitää mukautua enemmän kuin kaupungin laitamilla asuvien, sanoo Tulonen.

Kesäisin melua syntyy yhtä lailla jokilaivoistakin, mutta keskustassa asuvat eivät valita melusta yhtä hanakasti.

Mikäli pubit mielisivät terassien aukioloajan pidentämistä kymmenestä yökahteen, pitäisi pubien parantaa äänieristystään.

– Kaikki äänet kulkevat kerrostaloissa runkoäänenä. Metelihaittoja voisi vähentää esimerkiksi ripustamalla äänilaitteet vaijerin varaan, neuvoo Tulonen, joka on toiminut aikanaan tiskijukkana.

Tulosen mukaan kovinkaan monella ei ole halukkuutta parantaa äänieristystään.

TUOMAS MUSTIKAINEN