Uutiset

Nainen huijasi dementoituneelta vanhukselta 21 000 euroa

Nainen huijasi dementoituneelta vanhukselta 21 000 euroa Turussa. Teko paljastui vasta vanhuksen kuoltua ja perillisten ryhtyessä selvittämään asiaa.

Nainen sai käyttöoikeuden vanhuksen tileihin, kun tämä joutui hoitokotiin muistisairautensa takia. Tarkoitus oli, että nainen huolehtisi vanhuksen raha-asioista.

Seuraavan seitsemän vuoden aikana nainen maksoi vanhuksen laskuja, mutta täytti tämän tileiltä myös omia taskujaan. Selvittämättömiä käteisnostoja löytyi yhteensä 28 000 euron edestä.

Oikeudessa nainen ei osannut kertoa, mihin rahat oli käyttänyt. Hän vetosi siihen, että tapahtumista oli kulunut niin pitkä aika.

Yksittäisistä hankinnoista nainen osasi nimetä vain muutaman. Hän kertoi tuomioistuimelle maksaneensa vanhuksen laskuja myös omalta tililtään ja nostanut sitten vastaavan summan käteistä vanhuksen varoista itselleen.

Nainen kiisti syyllistyneensä mihinkään rikokseen. Hän kertoi pyrkineensä huolehtimaan vanhuksen hyvinvoinnista parhaalla mahdollisella tavalla.

Nainen harmitteli, että oli tuhonnut kuitit ja muut dokumentit muuttonsa yhteydessä, eikä näin ollen pystynyt todistaman syyttömyyttään.

Muistisairas vanhus asui viimeiset elinvuotensa niin kutsutussa täysihoidossa. Täysihoitoon eivät kuuluneet aivan kaikki palvelut kuten lääkekulut ja kampaamokäynnit.

Oikeus katsoi vanhuksen menojen olleen niin pienet, että nainen ei voinut käyttää kaikki nostamiaan rahoja vanhuksen kuluihin. Osa rahasta oli todistettavasti mennyt vanhuksen hyväksi. Oikeus päätyi arvioimaan naisen kavaltamaksi rahamääräksi 21 000 euroa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 61-vuotiaan naisen törkeästä kavalluksesta 9 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Rikos tapahtui vuosina 2005–2011.

TS–REBEKKA HÄRKÖNEN