Turun keskusta

Autioituvatko keskustat vai eivät? Turun keskustaan on saatu kolmessa vuodessa 12 uutta ravintolaa ja kahvilaa, kaikista liiketiloista noin joka kymmenes on vapaana

ARI-MATTI RUUSKA
Kaikkiaan Turun keskustassa on 759 liikettä, jotka palvelevat asiakkaita lauantaisin. Niiden määrä on vähentynyt 18:lla ajasta ennen koronapandemiaa.
Kaikkiaan Turun keskustassa on 759 liikettä, jotka palvelevat asiakkaita lauantaisin. Niiden määrä on vähentynyt 18:lla ajasta ennen koronapandemiaa.

Toriparkki on valmis ja kauppatorilla tehdään enää viimeisiä viilaustöitä. Mitä kuuluu Turun keskustassa sijaitseville yrityksille ja alueen elinvoimalle? Asiaa selvitettiin huhtikuussa kivijalkaliikkeiden elinvoimalaskennassa. Turku sai elinvoimaluvukseen 3,24, inasen paremman kuin ennen koronapandemiaa.

Keskustan elinvoimalukuja valtakunnallisesti julkaiseva Elävät Kaupunkikeskustat ry asemoi keskustat järjestykseen viiden keskeisimmän elinvoimamuuttujan avulla. Vertailussa 150 pistettä saanut Tamperee on elinvoimaisin, Helsinki 138 pisteellään kakkossijalla ja Turku 136 pisteellä aivan Helsingin kannoilla.

– Nyt on käynnissä ensimmäinen vuosi ydinkeskustan isojen remonttien jälkeen, joten suunta on jatkossakin varmasti nouseva. Vahvistamme keskustan elinvoimaa aktiivisesti lisäämällä markkinointia ja tukemalla tapahtumia. Myös kaupunkirakenteessa on edelleen luvassa parannuksia, Turun elinvoimajohtaja Niko Kyynäräinen kommentoi tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seuraava keskustan myllerrys on luvassa jo pian, kun Kauppahalli peruskorjataan ja sitä ympäröivä kortteli uudistuu.

– Keskeinen kortteli kohottaa profiiliaan vetovoimaisena kaupunkitilana, Kyynäräinen kuvailee.

Suomen elinvoimaisimmat kaupunkikeskustat

Vertailussa mukana olleet viisi muuttujaa olivat kauppojen ja ravintoloiden osuus, vapaiden liiketilojen osuus, kaupallinen tiiviys, keskustan elinvoimaluku sekä asukastiheys yhden kilometrin säteellä kaupungin kaupallisesta keskipisteestä.

Tampere 150 pistettä

Helsinki 138 pistettä

Turku 136 pistettä

Pietarsaari 130 pistettä

Porvoo 127 pistettä

Tikkurila 115 pistettä

Vaasa 109 pistettä

Lappeenranta 107 pistettä

Kuopio 104 pistettä, jaettu 9. sija

Lahti 104 pistettä, jaettu 9. sija

Oulu 104 pistettä, jaettu 9. sija

Rovaniemi 102 pistettä, 12. sija

Turun keskustan tyhjien liiketilojen määrä on vähentynyt.

Kolmen vuoden tarkastelujaksolla keskustassa lauantaisin palvelevat liikkeet ovat vähentyneet 18 kappaleella, mutta kaikki vapautuneet tilat eivät suinkaan ole jääneet tyhjilleen. Vapaiden liiketilojen määrä on vähentynyt, ja niiden osuus on nyt vajaat 11 prosenttia, hyvin lähellä valtakunnallista keskiarvoa. Ravintoloita ja kahviloita Turun keskustaan on saapunut kolmessa vuodessa peräti 12 lisää.

– Turun profiili ruokakaupunkina on siis nähtävissä myös tässä tutkimuksessa, Turun ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Eronen iloitsee kaupungin tiedotteessa.

Kaupungin keskustasta on kadonnut eniten vapaa-ajan kauppoja, kuten urheilu- ja harrastusvälinekauppoja. Sen sijaan kauneus- ja hyvinvointipalveluiden tarjoajien määrä on Turussa noussut.