Liikunta

Kaupunkien liikuntajohtajat älähtävät harrastamisen hinnoista: Kaikilla lapsilla ja nuorilla oltava oikeus liikkua

LENNART HOLMBERG
Seitsemän suuren kaupungin liikuntajohtajat ottavat vahvasti kantaa lasten ja nuorten liikkumisen puolesta. Arkistokuva.
Seitsemän suuren kaupungin liikuntajohtajat ottavat vahvasti kantaa lasten ja nuorten liikkumisen puolesta. Arkistokuva.

Seitsemän suuren suomalaiskaupungin liikuntajohtajat ovat huolissaan liikunnan ja urheilun harrastamisen nousseista hinnoista. Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun, Oulun ja Jyväskylän liikuntajohtajat korostavat torstaina julkaistussa kannanotossaan kaikkien lasten ja nuorten oikeutta liikkua.

– On aika miettiä laajasti keinoja, joilla voidaan edistää lasten ja nuorten liikunnan kohtuuhintaista harrastamista, toteavat liikuntajohtajat tiedotteessa.

Seitsemän suuren kaupungin liikuntajohtajat eli Helsingin Tarja Loikkanen, Espoon Martti Merra, Vantaan Veli-Matti Kallislahti, Tampereen Jukka Etu-Seppälä, Turun Markus Kalmari, Oulun Niina Epäilys ja Jyväskylän Anna-Leena Sahindal ovat sitä mieltä, että nyt on hyvä aika arvioida on toimijoiden rooli lasten ja nuorten harrastamisen tukemisessa.

– Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus harrastaa liikuntaa, mutta miten kaikki voisivat harrastaa liikuntaa kohtuullisella hinnalla, liikuntajohtajat kysyvät.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Liikuntajohtajat kehottavat kaikkia liikunnan ja urheilun toimijoita yhä parempaan yhteistyöhön uusien toimintatapojen luomiseksi. Heidän mukaansa tulisi kehittää malleja, jotka yhdistävät maksuttoman ja edullisen harrastamisen ja perinteisen urheiluseuraharrastamisen hyvät puolet lasten ja nuorten omia toiveita, tarpeita ja oikeuksia kuunnellen.

Seitsikko vaatii rakentavaa pohdintaa myös olympiakomitealta, lajiliitoilta ja valtakunnallisilta järjestöillä, joilla on mahdollisuus vaikuttaa päätöksillään jäsenseurojensa toimintaan ja harrastuskustannuksiin.

Liikuntajohtajien mukaan liikuntapaikkojen ja -olosuhteiden rakentaminen vain kunnan taseeseen ei ole enää realistista, eikä edes mahdollista kaikille lajeille. Tällä hetkellä kuntien rakentamien ja omistamien liikuntapaikkojen vuorot menevät pääosin seuroille.

– Samalla meillä kaikilla on tarve tarjota liikuntatiloja yhä enemmän vapaavuoroina lapsille ja nuorille – ja kaikille kaupunkilaisille, jotka eivät liiku seuroissa, liikuntajohtajat sanovat.

Heidän mukaansa lajikirjon jatkuvasti laajetessa tiloja on nyt liian vähän.