Metsät

Laserkeilausta, ilmakuvausta ja mittauksia metsissä – Turun alueen maastossa voi pian törmätä metsäkeskuksen kartoittajaan, joka inventoi seudun metsiä

JUHA PAJU-HEIKKILÄ
Inventoinnin kohteena ovat muun muassa Turun metsät. Arkistokuva Hirvensalosta Kyyrlä-Toijaisten luontopolulta.
Inventoinnin kohteena ovat muun muassa Turun metsät. Arkistokuva Hirvensalosta Kyyrlä-Toijaisten luontopolulta.

Suomen metsäkeskus tekee tänä kesänä metsien inventointia Turun alueella. Kartoituksen alla seudulla on runsas 199 000 hehtaaria metsämaata, metsäkeskus tiedottaa.

Hanke osuu Turun, Kaarinan, Paimion, Liedon, Auran, Pöytyän, Mynämäen, Laitilan, Uudenkaupungin, Vehmaan, Taivassalon, Kustavin, Paraisten, Naantalin, Maskun, Nousiaisten, Ruskon ja Raision alueille.

Ínventointi perustuu lentokoneesta tehtävään laserkeilaukseen ja ilmakuvaukseen, maastossa tehtäviin koealamittauksiin sekä monipuolisiin laskentamenetelmiin.

Laserkeilauksella saadaan kolmiulotteista tietoa maanpinnasta, kasvillisuudesta ja metsien puuston rakenteesta. Keilaus tehdään lentokoneesta 1,5–2 kilometrin korkeudesta. Erillinen ilmakuvaus tehdään 7–8 kilometrin korkeudesta. Ilmakuvamateriaalia käytetään muun muassa eri puulajien tunnistamiseen ja metsäkuvioiden rajaamiseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaukokartoitusaineistojen tulkinnan tueksi maastossa mitataan puustotietoja erityyppisiltä koealoilta, joita mitataan kultakin inventointialueelta reilut 1000 kappaletta. Osa koealoista on niin sanottuja puukarttakoealoja, joiden jokainen puu paikannetaan mittauksen yhteydessä.

Koealamittaus ei metsäkeskuksen mukaan vahingoita puustoa tai maaperää.

– Olemme saaneet jo ensimmäisiä kyselyjä mystisistä vahaliidulla piirretyistä viivoista ja rukseista puissa. Näillä merkitään koealalla mitatut puut mittauksen edetessä. Koealamittaukset ovat jo hyvässä vauhdissa ja maastossa liikkuu useita mittaajia, joihin voi törmätä maastossa kulkiessaan, kertoo metsätietopäällikkö Jarno Rantamäki Suomen metsäkeskuksesta.

Metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelussa julkaistavien tietojen avulla metsänomistajat voivat suunnitella metsien hakkuita ja hoitotöitä sekä saada tietoa metsänsä arvokkaista luontokohteista ja suojelumahdollisuuksista. Tiedot ovat käytettävissä myös metsäkeskuksen avoimen metsä- ja luontotiedon palveluissa.

Tänä kesänä kartoitettavien alueiden metsävaratiedot valmistuvat asiakkaiden käyttöön ensi vuoden aikana. Eri vuosien laserkeilaus- ja ilmakuvausalueet ovat nähtävillä Maanmittauslaitoksen Laserkeilaus ja ilmakuvaus -sivulla.

Suomen metsäkeskus tekee metsien inventointia tänä kesänä eri puolilla Suomea kaikkiaan 21 alueella, yhteensä 4,2 miljoonan metsähehtaarin alalla.