Palkitseminen

Suomen Akatemia palkitsee nuoret ansioituneet tutkijat – turkulaislähtöistä Ville Vuorista motivoi pilvien ja veden virtauksen kauneus

TUOMAS VIHAVAINEN
Ville Vuorinen haluaa kouluttaa Suomeen virtausfysiikan osaajia. Tarkoitus on löytää uusia energiatehokkaita ratkaisuja ja mahdollistaa hiilineutraali yhteiskunta.
Ville Vuorinen haluaa kouluttaa Suomeen virtausfysiikan osaajia. Tarkoitus on löytää uusia energiatehokkaita ratkaisuja ja mahdollistaa hiilineutraali yhteiskunta.

Suomen Akatemia myöntää akatemiapalkinnot tutkijoille, joiden tieteellinen ura on vielä edessäpäin, joiden työ osoittaa luovuutta ja ennakkoluulottomuutta, ja jotka ovat lisänneet toiminnallaan kiinnostusta tiedettä kohtaa.

Tutkijat Riikka Puhakka sekä Ville Vuorinen palkitaan Tiedefoorumin yhteydessä 15. kesäkuuta vuoden 2022 akatemiapalkinnoilla. Tiedefoorumin teemana on tänä vuonna Nuorissa on tieteenkin tulevaisuus.

Helsingin yliopistossa Lahden yliopistokampuksella työskentelevä Puhakka tutkii luonnon vaikutuksia nuorten hyvinvointiin ja terveyteen. Hänen mukaansa lapsuutta ja nuoruutta voidaan pitää erityisen tärkeinä ikävaiheina luonnossa liikkumisen ja luontoyhteyden muodostumisen kannalta.

Aalto-yliopiston energiatekniikan professorina työskentelevä Vuorinen taas toteuttaa tutkimusryhmänsä kanssa 3D-virtaussimulointeja supertietokoneilla.

– Minua motivoivat arkipäiväiset asiat, kuten pilvien tai veden virtausilmiöiden kauneus, kertoo Vuorinen esittelyvideossaan.

Koronapandemian aikana Vuorinen hyödynsi virtaussimulointeja virusten leviämisen ymmärtämiseen hengitysilmassa sisäilmavirtausten mukana. Suomen Akatemia palkitsee Vuorisen tästä laskennallisen virtausdynamiikan menetelmien soveltamisesta aerosolileviämisen tutkimiseen COVID-19 taudin yhteydessä.