Yritykset

Energia-alan, kemian ja kaivosteollisuuden yritykset selvinneet kriisivuosista muita paremmin, mutta osa toimialoista kärsii yhä

JUHA PAJU-HEIKKILÄ
Energia-alalla energiapula ja nousevat hinnat nostivat alan tuottajien kannattavuutta. Arkistokuva tuulivoimalasta Salon Märynummelta.
Energia-alalla energiapula ja nousevat hinnat nostivat alan tuottajien kannattavuutta. Arkistokuva tuulivoimalasta Salon Märynummelta.

Eurooppalaiset yritykset selvisivät hyvin koronasta, sotavuodesta ja inflaatiosta, selviää konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin 1 350 yritystä kattavasta selvityksestä.

Useimmat toimialat ovat selvityksen mukaan elpyneet voimakkaasti pandemian jälkeen, ja niiden katteet ovat ennätyksellisillä tasoilla.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei aiheuttanut pelättyä jyrkkää laskua, ja Pohjoismaihin taas pandemiavuodet iskivät vähemmän kuin euroalueeseen keskimäärin.

BCG:n selvityksessä oli mukana yrityksiä 33 Euroopan maassa.

Selvityksessä kävi ilmi, että yritysten voitot laskivat voimakkaasti pandemian aikana, mutta nousivat seuraavina vuosina selvästi pandemiaa edeltänyttä tasoa suuremmiksi.

Ne jatkoivat kasvuaan vuoden 2022 kolmanteen neljännekseen asti lähes kaikilla toimialoilla. Tutkimuksessa asetettiin yritykset paremmuusjärjestykseen kolmen taloudellisen mittarin perusteella: kannattavuuden, vakavaraisuuden ja rahoitusvakauden.

Parhaiten kriisivuosista selvinneitä toimialoja olivat metallit ja kaivostoiminta, kemian ala sekä energia-ala, jossa energiapula ja nousevat hinnat nostivat alan tuottajien kannattavuutta ja vakavaraisuutta.

Heikoimmin kriisivuosista ovat selvinneet vapaa-aika ja matkailu, teknologia, media ja televiestintä sekä kuluttajakauppa.

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.