Venäjän hyökkäys Ukrainaan

Zelenskyin mukaan Bahmutissa on yhä Ukrainan joukkoja – Bidenille vakuutettu, ettei F-16-hävittäjillä hyökätä Venäjälle

EPA/JAPAN POOL
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskeyi (oik.), Japanin pääministeri Fumio Kishida ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden G7-maiden kokouksessa Hiroshimassa sunnuntaina.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskeyi (oik.), Japanin pääministeri Fumio Kishida ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden G7-maiden kokouksessa Hiroshimassa sunnuntaina.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vakuutti sunnuntaina järjestetyssä tiedotustilaisuussa, että Bahmut ei ole Venäjän hallussa ja kaupungissa on yhä Ukrainan joukkoja. Hän ei kuitenkaan voinut antaa tilanteesta tarkempaa tietoa.

Bahmutin tilanteesta on ollut sunnuntain aikana epäselvyyttä. Zelenskyin tulkittiin ensin myöntäneen G7-maiden kokouksessa Japanissa, että kaupunki on todennäköisesti menetetty. Pian presidentinkanslian tiedottaja kuitenkin kiisti asian väärinkäsityksenä. Venäjän presidentti Vladimir Putin onnitteli Wagner-ryhmää ja Venäjän armeijaa kaupungin valtaamisesta. Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljarin mukaan Ukraina joukot ovat osittain piirittäneet Bahmutin.

Taistelut Bahmutin kaupungista ovat jatkuneet kuukausien ajan.

Ukrainan presidentti on osallistunut viikonloppuna järjestettyyn G7-ryhmän huippukokoukseen Hiroshimassa. Maalle on luvattu kokouksen aikana lisää aseapua sekä koulutusta F-16-hävittäjiin.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vakuutti puheessaan Hiroshimassa Ukrainan tukijoiden pysyvän maan rinnalla, ja kertoi Zelenskyin myös vakuuttaneen hänelle, ettei Ukrainan mahdollisesti länneltä saamia F-16-hävittäjiä tulla käyttämään Venäjän alueelle hyökkäämiseen.