Terveydenhuolto

Suomessa kehitettiin biohajoava laastari sydämen seurantaan – tavoitteena vähentää terveydenhuollon tuottamaa jätekuormaa

MARTTIINA SAIRANEN
Nykyisin käytössä olevat EKG-laastarit koostuvat sähkökomponenteilla varustetuista muovipohjaisista materiaaleista.
Nykyisin käytössä olevat EKG-laastarit koostuvat sähkökomponenteilla varustetuista muovipohjaisista materiaaleista.

VTT on kehittänyt nanoselluloosaa ja hiiltä yhdistävän EKG-laastarin, jolla pyritään vähentämään terveydenhuollon hiilijalanjälkeä.

Parhaillaan VTT etsii kumppania, jonka kanssa tuotantoa voisi laajentaa teolliseen mittakaavaan.

VTT:n kehittämä elektrokardiogrammilaastari on valmistettu biomateriaaleista ja se on täysin kierrätettävissä, sillä sen elektroniset komponentit voi irrottaa ja käyttää uudestaan. Laastari koostuu nanoselluloosa-alustan pintaan painetuista hiilijohtimista ja anturielektrodeista.

EKG on yksi suosituimmista tavoista seurata sydämen toimintaa, mutta tällä hetkellä EKG-laastarit koostuvat sähkökomponenteilla varustetuista muovipohjaisista materiaaleista.

Terveydenhuolto on yksi maailman eniten jätettä tuottavista toimialoista. Terveydenhuollon osuus esimerkiksi Yhdysvaltojen kokonaispäästöistä on kahdeksan prosenttia.

Muovia käytetään lääketieteellisissä tarvikkeissa, koska se on halpaa ja helppo steriloida. 91 prosenttia muovista ei VTT:n mukaan kierrätetä ja se päätyy kaatopaikoille tai luontoon.

Globaalin tarpeen vastuullisille laastareille odotetaan kasvavan nopeasti lähivuosina.

Eteisvärinän yleistyminen, ikääntyminen ja kasvussa olevat sydän- ja verisuonisairaudet ohjaavat yhä enemmän markkinoiden kysyntää.

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.