Olkiluoto 3

Olkiluodossa havaittiin helmikuussa tiivistepuutteita – liittimistä puuttui toinen tai molemmat

ARI-MATTI RUUSKA
Olkiluoto 3 -laitosyksiköllä havaittiin vuosien 2022-2023 aikana useiden signaalien vikaantumisia turvallisuusluokitelluissa lämpötilamittauksissa.
Olkiluoto 3 -laitosyksiköllä havaittiin vuosien 2022-2023 aikana useiden signaalien vikaantumisia turvallisuusluokitelluissa lämpötilamittauksissa.

Olkiluodon kolmosreaktorilla havaittiin helmikuussa 2023 liittimien tiivistepuutteita. Tutkimusten aikana selvisi, että osassa lämpötilamittausten liittimistä puuttui joko toinen tai molemmat vaadituista tiivisteistä. Puutteellisilla tiivisteillä varustetut liittimet toimivat normaaleissa käyttöolosuhteissa, mutta eivät välttämättä täytä onnettomuusolosuhteiden vaatimuksia. Niiden käyttökuntoisuutta ei voida taata jäähdytteenmenetysonnettomuuksissa, kerrotaan Teollisuuden Voiman (TVO) tiedotteessa.

Kaikkiaan 108 tarkistetusta liittimestä tiivistepuutteita löydettiin 29:stä. Kaikkiin tarkastettuihin liittimiin on vaihdettu uudet tiivisteet.

TVO on toimittanut asiaa koskevan erikoisraportin Säteilyturvakeskukselle hyväksyttäväksi 17. huhtikuuta 2023, joka hyväksyi raportin ja TVO:n arvion INES-luokituksesta 10. toukokuuta 2023.

Juttua muokattu 15.5. kello 17.00: Poistettu otsikosta muotoilu "turvallisuutta heikentävistä".

Fakta

INES-luokitus

Olkiluodon kolmosreaktorin vakavuusaste luokitellaan kansainvälisen INES-luokitusjärjestelmän mukaisesti luokkaan 1.

Vaikka tapahtuman perusluokka on 0, sitä korotetaan yhdellä, koska ohjepuutteet ovat osaltaan vaikuttaneet yhteisvian syntyyn ja havaitut puutteet olisivat voineet onnettomuusolosuhteissa heikentää turvallisuustoimintojen suunnittelunmukaista toimintaa.

Ydinlaitoksella sattuvien tapahtuminen vakavuusaste luokitellaan kansainvälisen luokituksen mukaisesti.

INES-asteikolla on seitsemän eri vakavuusluokkaa, joista luokat 4–7 luokitellaan onnettomuudeksi, luokat 1–3 turvallisuutta heikentäneeksi tapaukseksi ja luokka 0 poikkeukselliseksi tapahtumaksi, jolla ei ole turvallisuusmerkitystä.