Ulkopolitiikka

Piispat vetoavat kehitysyhteistyön puolesta – määrärahoista väännetään hallitusneuvotteluissa

Vetoomukseen osallistuu kaikki evankelis-luterilaisen kirkon piipat.
Vetoomukseen osallistuu kaikki evankelis-luterilaisen kirkon piipat.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kaikki 10 piispaa vetoaa Suomen kehitysyhteistyön puolesta, Suoemn lähetysseura tiedottaa,

Piispojen vetoomuksia on nähtävissä Suomen Lähetysseuran ja Kirkon Ulkomaanavun sosiaalisen median kanavissa.

Parhaillaan käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa erityisesti Perussuomalaiset ovat ajaneet suuria leikkauksia kehitysyhteistyövaroihin. Puolueen mielestä kehitysapua voidaan harjoittaa ainoastaan budjettiylijäämästä. Perussuomalaisten mukaan mikään maa ei voi auttaa velaksi.

Arkkipiispa Tapio Luoma muistuttaa puheenvuorossaan, että lähimmäisen huomioon ottaminen kuuluu kristillisen uskon ytimeen.

– Kehitysyhteistyöllä on aina ollut keskeinen sija kirkkomme toiminnassa. Se on edelleen vakaa ja tuloksia tuottava mahdollisuus tukea ihmistä, lähimmäistämme, joka kaipaa toivoa elämäänsä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuopion piispan Jari Jolkkonen sanoo, että kehitysyhteistyö, humanitaarinen apu ja rauhantyö ovat erottamaton osa Suomen ulkopolitiikkaa. Hänen mukaansa ne tukevat rauhaa ja vakautta.

Oulun piispa Jukka Keskitalo muistuttaa, että Suomi on sitoutunut ohjaamaan kehitysyhteistyöhön 0,7 prosenttia bruttokansantulosta.

– Ilmastokatastrofi, ruokakriisi ja energiakriisi koskettavat aivan erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ja lisäävät siksi kehitysyhteistyön tarvetta. Suomen kehitysyhteistyö tuottaa tutkitusti tuloksia, Espoon piispa Kaisa-Mari Hintikka painottaa puheenvuorossaan.

Turun piispan Mari Leppäsen mielestä demokratia, ihmisoikeudet ja kansalaisyhteiskunta tarvitsevat vaalimista kaikkialla maailmassa.

– Kehitysyhteistyö on erityisen tärkeää tilanteessa, jossa köyhyys on kääntynyt maailmanlaajuisesti kasvuun, ilmastokriisi uhkaa ruokaturvaa ja kansalaisyhteiskunta ja demokratia ovat monessa maassa uhan alla.