Kansainvälinen politiikka

Presidentin kanslia vastasi, miksi Sanna Marin ei ollut mukana Zelenskyi-kokouksessa

MAURI RATILAINEN
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Suomen presidentti Sauli Niinistö Helsingin huippukokouksessa keskiviikkona.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Suomen presidentti Sauli Niinistö Helsingin huippukokouksessa keskiviikkona.

"Kun on kyselty", vastasi Tasavallan presidentin kanslia torstaina Twitterissä ytimekkäästi kyselyihin, joissa on ihmetelty pääministeri Sanna Marinin (sd) poissaoloa keskiviikon huippukokouksesta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Pohjoismaiden pääministerien kanssa.

Tasavallan presidentin kanslia julkaisi kolmen kohdan listan, jossa perusteltiin pääministerin poissaoloa huippukokouksesta.

Ensimmäiseksi kerrotaan, että Zelenskyin vierailu oli virallinen valtionpäämiehen vierailu, johon sisältyy kahdenvälinen tapaaminen ja delegaatiokeskustelu.

– Presidentti Niinistön kutsusta ensimmäistä kertaa myös pääministeri oli ulkoministerin lisäksi mukana lounaan yhteydessä käydyssä delegaatiokeskustelussa, kirjoitetaan kansliasta.

Toisena kohtana kanslia mainitsee, että muiden Pohjoismaiden pääministerien kutsuminen keskusteluun oli Zelenskyin toive.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kolmannessa kohdassa kerrotaan, miksi vain presidentti Niinistö osallistui huippukokoukseen. Kuuden valtionpäämiehen tapaamisessa ei kanslian mukaan voida harjoittaa ”kahden lautasen politiikkaa”. Tämä tarkoittaa mallia, jossa Suomea edustavat sekä presidentti että pääministeri. Kanslian mukaan tästä toimintatavasta on luovuttu Suomessakin, koska se herätti muissa ihmetystä.