Sää

Päättynyt huhtikuu oli aurinkoinen ja paikoin harvinaisen lämmin

JONNA LANKINEN
Aurinko paistoi paikoin huhtikuussa lähes 300 tuntia.
Aurinko paistoi paikoin huhtikuussa lähes 300 tuntia.

Ilmatieteen laitoksen mukaan aurinko paistoi huhtikuussa poikkeuksellisen paljon. Monin paikoin paisteesta nautittiin lähes 300 tuntia, kun tyypillisesti huhtikuussa määrä on noin 100 tuntia vähemmän.

Eniten paistetunteja kertyi Kotkan Rankin havaintoasemalle, 306,2 tuntia. Määrä on aseman mittaushistorian toiseksi suurin huhtikuun arvo. Asemakohtaisia ennätyksiä rikottiin myös Helsinki-Vantaalla, Jokioisilla, Rovaniemellä ja Sodankylässä.

Keskilämpötila oli maan etelä- ja pohjoisosissa noin asteen tavanomaista lämpimämpi, ja paikoin oli jopa harvinaisen lämmintä. Maan keskivaiheilla huhtikuu oli tavanomainen tai hieman tavanomaista kylmempi. Huhtikuun keskilämpötila vaihteli Käsivarren Lapin noin ­2 asteesta etelärannikon noin +6 asteeseen.

Huhtikuu sekä alkoi että päättyi tavanomaista kylmemmässä säässä. Kuukauden puolivälissä taas maan lounaisosassa ja Itä-Lapissa oli paikoin harvinaisen lämmintä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuukauden ylin lämpötila, 21,0 astetta, mitattiin 26. huhtikuuta Lappeenrannan Lepolan sekä lentoaseman havaintoasemilla. Kuukauden alin lämpötila, -25,9 astetta, mitattiin 3. huhtikuuta Savukosken Tulppion havaintoasemalla.

Sademäärä oli maan etelä- ja itäosassa sekä Lapissa tavanomaista pienempi. Sademäärät olivat näillä alueilla monin paikoin vain 10‒30 millimetriä, mikä toistuu keskimäärin kerran 5‒10 vuodessa. Sen sijaan Pohjanmaalla ja Kainuussa satoi puolitoistakertaisesti tai jopa kaksinkertaisesti tavanomaiseen verrattuna. Kuukauden sademäärät olivat näillä alueilla yleisesti 30‒60 millimetriä.

Havaintoasemista eniten satoi Keski-Pohjanmaan Halsualla, 61,3 millimetriä, ja vähiten Uudenkaupungin Itätullissa, 8,1 millimetriä.

Lunta oli maassa kuukauden lopulla yhtenäisemmin Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa. Lumensyvyys vaihteli 50 senttimetrin molemmin puolin.