Kilpailut

Kerttulin lukiossa opiskeleva Ilona Taittonen voitti keksinnöllään valtakunnallisen kilpailun – idea kipua mittaavaan laitteeseen syntyi isoisän sairastumisen myötä

TURUN KAUPUNKI
Beyond 2030 Challenge -kilpailun finaali järjestettiin perjantaina Turun vierailukeskus Joessa. Ilona Taittonen kertoo saaneensa keksinnöstään paljon myönteistä palautetta.
Beyond 2030 Challenge -kilpailun finaali järjestettiin perjantaina Turun vierailukeskus Joessa. Ilona Taittonen kertoo saaneensa keksinnöstään paljon myönteistä palautetta.

Turun kaupungin ja Bayerin valtakunnallisen tiede- ja teknologiakilpailun voiton vei Painless-niminen joukkue Kerttulin lukiosta. Yhden hengen joukkueessa kilpaili Ilona Taittonen keksinnöllään, jonka avulla kipua voitaisiin mitata ja ilmoittaa objektiivisesti. Keksintö helpottaisi erityisesti esimerkiksi muistisairaiden ja lasten kivunhallintaa.

Finaalissa kilpaili kaikkiaan viisi erikokoista joukkuetta Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta. Beyond 2030 Challenge -nimisen kilpailun pääpalkintona oli 5 000 euroa.

Ilona Taittonen iloitsee Turun kaupungin tiedotteessa, että palkinnon saaminen työstä tuntuu mahtavalta.

– Aihe on tosi lähellä sydäntä ja ehdottomasti jatkan kisaidean kehittämistä. Esiintyminen hiukan jännitti, mutta se oli enemmän positiivista odottamista, hän sanoo.

Taittonen alkoi ideoida keksintöään jo yläkouluikäisenä, kun hänen isoisänsä sairastui Parkinsonin tautiin ja menetti puhekykynsä. Isoisällä oli kipuja, mutta hän ei niistä pystynyt kertomaan, tiedotteessa kerrotaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Mummu, joka kipulääkkeitä käytännössä annosteli, oli aivan neuvoton. Aloin miettiä, että olisi hyvä olla menetelmä, jolla kipua voitaisiin mitata objektiivisesti, Taittonen taustoittaa.

Tiedekilpailuun hän valmisti prototyypin laitteesta, joka mittaisi ranteesta verenpainetta, ihon sähkönjohtavuutta, sykevariaatioita, pulssia ja veren happisaturaatiota. Algoritmi vertaisi arvoja vertaisryhmän dataan ja tekisi päätelmiä koetusta kivusta ja kipulääkkeiden tarpeesta.

Taittosen yhteistyökumppaneina laitteen kehityksessä ovat Huawei sekä Oulun, Turun ja Kuopion yliopistolliset keskussairaalat.

Kilpailun finaalissa joukkueet esittelivät ideansa lisäksi mahdollisen prototyypin sekä sen, miten sitä oli testattu ja sovellettu jo käytännössä. Finaaliin huipentui joukkueiden lähes viiden kuukauden matka ja keksintöjen kehitystyö.

Jo semifinaali näytti, että kaikkien viiden finalistin ideassa piilee mahdollisuus luonnon ja ihmiskunnan auttamiseksi, Turun tiedotteessa kuvaillaan. Tuomaristo vakuuttui nuorten kypsyydestä sekä kyvystä hyödyntää palautetta ja hahmottaa laajoja kokonaisuuksia. Tuomariston puheenjohtaja ja teknologiakampus Turun johtaja Mika Hannula kommentoi, että kilpailun taso vaikuttaa nousevan vuosi vuodelta.

– Olisimme halunneet julistaa kaikki voittajiksi, mutta pakko oli valita vain yksi, Hannula sanoo.

Kilpailu järjestettiin lukuvuonna 2022–2023 kolmatta ja samalla viimeistä kertaa nykyisessä muodossaan. Kilpailussa oli kolme kierrosta, ja sen finaali järjestettiin perjantaina Turun vierailukeskus Joessa.

Kilpailu on suunnattu kaikille Suomen toisen asteen opiskelijoille. Sen tavoitteena on löytää luovia ratkaisuja, jotka pelastavat planeetan ja ihmisen.

Beyond 2030 Challenge

Kunniataulukko 2023

1. Painless (Kerttulin lukio, Turku), Ilona Taittonen: Objektiivinen tapa/mittauslaite kivun seuraamiselle ja ilmaisemiselle.

2. Team Nalle (Otaniemen lukio, Espoo), Anna Karppinen, Mimmi Haavisto, Topias Vakkilainen ja Sandra Kari: Pakopeli kriittisistä metalleista ja niiden kierrättämisestä.

3. Kaisa S (Kerttulin lukio, Turku), Kaisa Seppälä: Sähkönkulutuksen seuranta sovelluksella.

4. NPStop (Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio, Turku), Aleksanteri Lumiaho, Lennu Laiho ja Joonatan Hiltunen: Merten suojelu ja ravinteiden valumisen estäminen istuttamalla energiapajuja suojavyöhykkeeksi.

5. ScaleofWaste (Helsingin Viikin normaalikoulu, Helsinki), Erkka Lehtonen: Vaaka, jossa on anturit ja datan keruu. Havainnollistaa näyttöön hävikkiruoan määrän.