Caruna Oy

Caruna parantaa toimitusvarmuuttaan saaristossa uudistamalla suurjännitteistä sähköverkkoaan

MARTTIINA SAIRANEN

Sähköverkkoyhtiö Caruna käynnistää mittavan suurjännitteisten sähkönjakeluverkkojen uudistamisprojektin Lounais-Suomen alueella. Projektissa yli 100 vanhaa suurjännitteistä ilmajohtoa vaihdetaan modernimpaan. Projektilla varaudutaan kotitalouksien ja yritysten sähkönkäytön kasvuun. Nyt uudistettavat voimajohdot on rakennettu 1950- ja 1960 –luvuilla.

Ilmajohtoa uudistetaan seuraavan neljän vuoden aikana. Naantalin ja Uudenkaupungin välillä uudistetaan 50 kilometrin pituinen ilmajohto ja Kaarinan, Paraisen ja Kemiön välillä laitetaan kuntoon 60 kilometriä ilmajohtoa.

Carunan mukaan voimajohtojen uusiminen parantaa erityisesti Lounais-Suomen saaristossa asuvien sähkönjakelua. Työ on haastavaa, sillä voimajohtojen alueelle sijoittuu sekä maaseutua että saaristoa ja paljon vesistöjä.

– Investoinnit mahdollistavat esimerkiksi alueelle suunnitellun tuulivoimalan liittymisen sähköverkkoon. Meidän on varmistettava, että sähköverkot eivät muodostu pullonkaulaksi vihreälle siirtymälle ja pystymme jatkossakin tukemaan suomalaisten siirtymää uusiutuvaan energiaan, Carunan aluepäällikkö Marko Koitijärvi sanoo yhtiön tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ilmajohtojen uudistamisprojektin lisäksi kolmen seuraavan vuoden aikana saneerataan viisi sähköasemaa neljässä kunnassa. Uudistettavat sähköasemat ovat Tuulissuo Liedossa, Meriniitty Salossa, Runko Kaarinassa, Norrby Paraisilla sekä Kisko Salossa. Sähköverkon rakennusprojektit alkavat luontokartoituksella.

Tänä vuonna aloitetaan saneeraamaan Tuulissuon sähköasemaa, jonka on tarkoitus olla valmiina vuonna 2024. Kaikki projektit valmistuvat vuoteen 2026 mennessä.