Eduskuntavaalit

Eduskuntavaalien äänestys on käynnissä: katso täältä ohjeet, joiden avulla osaat toimia oikein äänestyspaikalla

ARI-MATTI RUUSKA

Eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on meneillään ja vaalihuoneistot ovat auki. Äänestys jatkuu kello 20:een illalla. Jos äänestyspaikalla on tuolloin jonoa, saavat kaikki siihen mennessä paikalle saapuneet äänestää rauhassa.

Jos et ole vielä löytänyt ehdokastasi, käy tekemässä Turun Sanomien vaalikone.

Seuraa vaalipäivän ja -illan etenemistä Turun Sanomien verkkosivuilla. Hetki hetkeltä -seuranta käynnistyy klo 19. Ennakkoäänet tulevat julki klo 20, ja sen jälkeen TS:n sivuilla näkyy päivittyvä tulospalvelu Varsinais-Suomen ja valtakunnan laskentatilanteesta. Valtakunnan ja vaalipiirin tulokset ovat todennäköisesti selvillä kello 23 jälkeen.

Eduskuntavaalien tulokset vahvistetaan keskiviikkona 5. huhtikuuta.

Ohjeet

Näin äänestät eduskuntavaaleissa

Ennen äänestystä

Ota mukaasi äänestyspaikalle poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja.

Vaalipäivänä voit äänestää vain omassa äänestyspaikassasi eli siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty sinulle postissa saapuneeseen äänioikeusilmoitukseen. Itse äänioikeusilmoitusta ei tarvita äänestyksessä, mutta voit ottaa sen mukaasi jos haluat. Voit myös etsiä vaalipäivän äänestyspaikkaasi myös äänestyspaikkapalvelusta.

Jos haluat selvittää jo etukäteen ehdokkaasi ehdokasnumeron, löydät sen oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelusta. Ehdokasnumerot ovat myös nähtävissä ehdokkaiden omissa vaalimainoksissa sekä tiedotusvälineissä.

Voit ottaa mukaasi oman vaaliavustajan, jos et esimerkiksi kykene itse tekemään äänestysmerkintää. Vaaliavustaja ei kuitenkaan voi olla vaaleissa ehdokkaana oleva henkilö eikä hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa. Jos sinulla ei ole omaa avustajaa, äänestyspaikalla on erityinen vaaliavustaja.

Äänestyspaikalla

Esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle. Hän etsii nimesi vaaliluettelosta ja antaa sinulle äänestyslipun. Vaalivirkailija merkitsee vaaliluetteloon, että olet äänestänyt.

Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin. Kopissa on kynä ja kopin seinällä olevasta ehdokaslistojen yhdistelmästä voit tarkistaa ehdokkaasi numeron. Eduskuntavaaleissa voit äänestää vain oman vaalipiirisi ehdokasta.

Merkitse kynällä äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta!

Ohje äänestäjälle äänestysmerkinnän tekemisestä (pdf).

Kun olet kirjoittanut numeron äänestyslippuun taita se niin, että numero jää taitoksen sisäpuolelle eikä näy ulospäin.

Mene taitetun äänestyslipun kanssa vaaliuurnasta huolehtivan vaalivirkailijan luo. Hän leimaa äänestyslippusi.

Pudota leimattu äänestyslippusi vaaliuurnaan. Sitten voit poistua äänestyspaikalta.

Lisää ohjeita äänestämiseen oikeusministeriön Vaalit.fi-sivustolla.